ועדת משמעת של משרד הבריאות שללה מד"ר חיים רוזנטל את רישיונו לשנה באשמה שפרסם מידע מטעה בעניין חיסונים. בערעור לבית המשפט המחוזי הושם דגש על חופש הביטוי ועל החשיבות בתעוזה להציג עמדה שונה, והשופט החזיר את הדיון בהשעיית הרישיון לוועדה.
"תעוזת רופאים לצאת מול הזרם מאפשרת שיפור בטיפול במחלות"
מהם גבולות חופש הביטוי של רופא ש"שוחה נגד הזרם"? מסתבר שהשחייה הזו מוכרת במקצוע הרפואה ואפילו מוסדה בידי ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), שפרסמה נייר עמדה בעניין. "החופש המחשבתי, קליני־אקדמי־מקצועי של הרופא הוא הדחף העיקרי לקידום הרפואה", נכתב שם, "אצבע המסמנת האשמה כלפי רופא החושב אחרת מהקולגות עלולה לפגוע ביצירתיות והמחשבה המקצועית״. המסמך אפילו משבח את השחייה נגד הזרם: "תעוזת הרופאים לצאת מול הזרם, לחקור ולקדם את מדע הרפואה היא לעתים זו המאפשרת שיפור בטיפול במחלות ושיפור איכות ואריכות החיים״.
אבל, כשהתיאוריה נתקלת במציאות, הסובלנות ל"שוחים נגד הזרם" פוחתת, כפי שאירע במקרה של ד"ר חיים רוזנטל. משרד הבריאות הגיש נגדו ארבעה אישומים משמעתיים. ועדת המשמעת זיכתה אותו מסעיף אחד, ושופט בית המשפט המחוזי ד"ר גרשון גונטובניק זיכה מסעיף נוסף. ועתה, העונש החמור שהוטל עליו בידי הוועדה — ביטול הרישיון לשנה — נמצא בבדיקה מחודשת. ומסתמן סיכוי טוב שהעונש יופחת או יוחלף בסנקציה דרקונית פחות.
מאת: משה גורלי
באדיבות כלכליסט