אנא סובבו את הטלפון שלכם.



יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

רישום
לניוזלטר

[adning id="57105"]

עמוד הבית / מאמרים / עין תחת עין

עין תחת עין

בשורה בתחום ההשתלות: בפעם הראשונה הושתלה באדם עין שלמה.

ארון ג'יימס (Aaron James) בן 46, חייל משוחרר ממדינת ארקנסו שבארצות הברית, עבר תאונה חמורה בשנת 2021. במהלך עבודתו הוא נגע בטעות בכבל חשמל חשוף, וספג זרם חשמלי רב-עוצמה בפניו. כתוצאה מהפגיעה הוא איבד את ידו השמאלית מתחת למרפק, וגם חלקים משמעותיים מפניו, כולל האף, השפתיים ועין שמאל. ג'יימס הועבר למרכז הרפואי לנגון (Langone) בניו יורק, שם החל הצוות הרפואי לטפל בו כדי לשחזר את האיברים שנפגעו. לאחרונה הוא חזר לבית החולים בנסיבות משמחות: בניתוח ראשון מסוגו הושתלה בפניו עין שהגיעה מתורם.

בעוד שהשתלות קרנית הן כבר נפוצות יחסית, השתלת עין שלמה היא מאורע חדש. העין היא איבר מורכב, והיא מחוברת למוח דרך עצב הראייה, ששולח למוח אותות מהעין ומאפשר לו לפענח את מה שראתה. האתגרים בניתוח החדשני נובעים מהקישור בין העין החדשה למוח, מהצורך לספק דם לעין החדשה ומתגובתו החיסונית של הגוף, שעלול לדחות את האיבר המושתל.

כשהוסרה עינו הפגועה לאחר הפציעה, חתכו המנתחים את עצב הראייה כמה שיותר קרוב לעין כדי לשמר כמה שיותר ממנו, בתקווה שבעתיד תהיה אפשרות שיקום, אף שהליך כזה טרם בוצע.

הרופאים הגדירו את ג'יימס כמטופל המושלם עבור הניתוח המהפכני. מעבר לנכונות הגבוהה שלו לתהליך ההשתלה ולמוטיבציה שלו לשיפור מצבו, הוא כבר טופל בכל מקרה בתרופות המדכאות את מערכת החיסון שלו, מכיוון שהיה עליו לעבור השתלות נוספות באזור פניו. תרופות כאלה נחוצות כדי שמערכת החיסון לא תדחה את האיבר החדש.

לדברי הרופאים, הם המליצו על הניתוח במחשבה שגם אם העין לא תתפקד, היא לכל הפחות תשפר במידה ניכרת את מראה פניו של ג'יימס.

אולי הראייה תחזור

הניתוח הגדול והמורכב בוצע במאי 2023, במעורבות של יותר מ-140 אנשי צוות רפואי. הוא נמשך 21 שעות ובמהלכו הושתלו לג'יימס חלקי פנים, בהם אף, שפתיים וכמובן העין החדשה, לצד רקמות שמקיפות אותה ומייצבות אותה במקומה – כולם מתורם יחיד. בנוסף, הוזרקו לעצב הראייה שלו תאי גזע מגופו של התורם. תאי הגזע עשויים להפוך לתאים חדשים שיחליפו את התאים שנפגעו בתאונה.

הניתוח עבר בהצלחה, ונראה שהעין החדשה כבר מקבלת אספקת דם כשורה מגופו של ג'יימס ומחוברת אליו באופן תקין. נכון לעכשיו, אפריל 2024, הוא עדיין אינו רואה בה, אך לדברי רופאיו, תהליך הריפוי והתקשורת עם המוח ייקחו זמן, והראייה עשויה לחזור בהמשך. בינתיים הם מעוּדדים מהשיפור האסתטי במצבו של המושתל, ועוקבים אחר התאוששותו מהניתוח.

הניתוח מצביע על ההתקדמות הניכרת שחלה בתהליכי ההשתלה עם השנים, ועשוי ללמד אותנו רבות על תרומת איברים שמקושרים למוח. לא נותר אלא לקוות שבעתיד השתלת עיניים תהיה אסטרטגיה בת-ביצוע במקרים של פציעות או של מחלות, ותוכל להשיב למטופלים את מאור עיניהם.

מאת: טל פישר

לכתבה>>

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "טירזפטייד שחקן חדש בעולם ההשמנה"
  • 21:50 – 21:30
    "כאבי בטן  נפיחות וגזים? האם מדובר באנזימי עיכול?"
לפרטים נוספים והרשמה

חברות בפוקוס

HALEON

0מאמרים
0וובינרים
2עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות

Rafa Laboratories

0מאמרים
0וובינרים
199עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות