חוקרים מהאוניברסיטה העברית עוקבים אחרי דפוסי השינה והחלומות של הישראלים מאז 7 באוקטובר, והממצאים מטרידים ● האם אנחנו מפתחים הפרעת שינה כרונית קולקטיבית? ואיך מחקר שנעשה בעקבות מלחמת לבנון תרם להבנה של פסיכולוגים וחברות מסחריות שלפעמים כדאי לעזור לאנשים להדחיק זיכרונות.
ישראל מפתחת הפרעת שינה כרונית לאומית בעקבות אירועי 7.10 והמלחמה, כך חושש ד"ר אלכס גיללס־הלל, רופא ריאות ילדים וחוקר שינה מבית החולים הדסה בירושלים. גיללס־הלל, המכהן גם כמרצה בכיר בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, חוקר לא רק דפוסי שינה, אלא גם את ההיבטים הפסיכולוגיים שלה. הדאגה שלו נובעת מכך שלמרות השיפור בחודשים האחרונים בדפוסים הרגשיים של הישראלים, לאחר שהייתה התרגלות מסוימת לשגרת המלחמה, השינה לא חזרה לעצמה.
גיללס־הלל ושותפיו למחקר – פרופ' שהם חושן־הלל (שהיא גם זוגתו) וד"ר אורי זק מהמרכז לחקר הרציונליות בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית – חוקרים בדרך כלל שינה בהקשר של קבלת החלטות. לפני שלוש שנים, הם בחנו את דפוסי השינה בקורונה באמצעות סקרים ומחקריהם זכו לעניין בינלאומי רב. בנובמבר האחרון החליטו לשחזר את הסקרים הללו כדי לבדוק כיצד השתנו דפוסי השנה בעקבות אסון אוקטובר.
מאת: גלי וינרב
באדיבות: גלובס