כתב העת המדעי Nature הסיר החודש מהארכיון שלו מאמר מכונן על הקשר שבין חיידקים לגידולים, וחולל סערה באחת החזיתות החדשניות של הטיפול בסרטן ● לפחות חברה אחת שהוקמה על בסיס המאמר תצטרך לחשב את דרכה מחדש, אבל חוקרים ישראלים מובילים בתחום טוענים: הביקורת מוגזמת, הממצאים לא מופרכים והעיקרון הוכח במאות ניסויים – חיידקים משחקים תפקיד מכריע בטיפול בסרטן.
בתחילת החודש התרחשה מיני-רעידת אדמה בחקר הסרטן. מאמר מכונן שפרסמו ב־2020 חוקרים מובילים בתחום המיקרוביום של הגידול הסרטני ב-Nature, הוסר מארכיון כתב העת בעקבות ניתוח בדיעבד של הנתונים.
במחקר שהוסר נטען שניתן לאבחן את סוג הסרטן באמצעות זיהוי החיידקים שנמצאים בגידול ובסביבתו. המבקרים טענו שהחוקרים זיהו רצפי DNA מסוימים כחיידקים. כעת, חברה מסחרית בשם Micronoma, שקמה על בסיס הגילויים במאמר, תצטרך לבחון מחדש את המשך פעילותה.
אבל לפני שזורקים את המחקר כולו לפח, כדאי להתעכב על הרעיון שעומד בבסיסו, והוא שבכלל יש חיידקים בגידול. עד לפני קצת יותר מעשור, הנחת היסוד הייתה שכל עוד אין זיהום, גידולים סרטניים הם סטריליים, כמו כל האיברים הפנימיים, חוץ ממערכת העיכול, שהיא לא באמת "פנימית".
מאת: גלי וינרב
באדיבות: גלובס