מחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד טוען כי ההזדקנות אינה תהליך הדרגתי אלא מתרחשת בקפיצות – פעם אחת בסביבות גיל 44 ופעם נוספת בגיל 60 • הגילוי הזה עשוי להוביל בעתיד לטיפולים חדשים, אבל לדברי מומחים, גם היום כבר יש מה לעשות כדי לעכב את התהליך.
"גיל 39, גיל מגעיל", כתב יהונתן גפן אי־אז ב־1986, והתכוון לתחילתה של ההזדקנות. לפי מחקר חדש, הוא לא פספס בהרבה מבחינת השנים (לגבי ה"מגעיל", זה כבר תלוי בנקודת המבט): מתברר שכבר בגיל 44 קופצת עלינו הזיקנה, ואחר־כך שוב בגיל 60.
החידוש הגדול של המחקר, שנעשה באוניברסיטת סטנפורד ופורסם השבוע בכתב העת Nature Ageing, הוא שההזדקנות אינה תהליך לינארי, אלא מתרחשת בכמה קפיצות מדרגה: בשלב מסוים אנחנו מזדקנים בכמה פרמטרים בבת אחת. אחר־כך אנחנו עומדים שוב על מישור, ואז בתוך שנה־שנתיים מידרדרים במדרגת זיקנה נוספת. המונח "קפצה עליו הזיקנה" מתגלה כנכון לא רק לאנשים שעברו אסון או אירוע חריג. נראה שזה תהליך ההזדקנות הטבעי.
"איתור הדפוסים הלא לינאריים האלה הוא הבשורה הגדולה של המחקר הזה", אומר ד"ר ערן בלכר מהמחלקה בכימיה ביולוגית במכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית, החוקר את הקשר בין מחלות תלויות גיל של המוח לתפקוד המעי. בלכר, שעשה את הפוסט דוקטורט שלו בסטנפורד, מכיר את המעבדה שבה בוצע המחקר. "המחקר הזה יוצא דופן בכמות המידע שנאסף. הוא פותח שער, שכעת חוקרים רבים בתחום הזיקנה יוכלו ללכת בו, כל אחד מהם בתחומו, כדי להפוך את הגילויים שבו למסקנות אופרטיביות".
מאת: גלי וינרב
באדיבות: גלובס