בשנים האחרונות היינו עדים לפרסומים שונים על הנזק הבריאותי האפשרי כתוצאה משימוש בויטמין E, במיוחד במינון גבוה.
לעומת אלה, הציגה קבוצת חוקרים מישראל בכנס אגוד הלב האמריקאי שהתקיים באורלנדו פלורידה, תוצאות מחקר שמתן ויטמין E במינון גבוה לקבוצה מסוימת של חולי סוכרת הוריד ב- 50% מהסיבוכים הקשים שאופייניים למחלה.
המחקר נערך בטכניון ובשירותי בריאות כללית, מצא שהנזקים ממתן ויטמין E הם אצל חולי סוכרת בעלי מאפיינים גנטיים מיוחדים שהם כ- 40% מכלל חולי הסוכרת.
סוכרת, כידוע עלולה לפגוע בכלי דם גדולים וקטנים, להחיש ולהחמיר טרשת עורקים ולפגוע ברקמות ובאברי גוף שונים, בעיקר בכליות, בעיניים, ברגליים, בלב ובמוח.
במחקר החדש שהתחיל בשנת 2005, השתתפו 3,000 חולי סוכרת, גברים ונשים בני 55 ומעלה. החוקרים, פרופ' אנדרו לוי וד"ר שני בלום מהמעבדה לחקר כלי הדם בפקולטה לרפואה של הטכניון, הסתייעו בד"ר עוזי מילמן ובד"ר חן שפירא ממחוז חיפה וגיליל מערבי של שירותי בריאות כללית לצורך הפקת המחקר.
במהלך המחקר, שנמשך 18 חודשים, קיבלה קבוצת המחקר לשימוש יומיומי ובאופן מבוקר ויטמין E במינון גבוה של 400 מ"ג. תוצאות המחקר שנעשה מול קבוצת ביקורת שנטלה פלסבו (כל המשתתפים במחקר, ראוי לציין, המשיכו בטיפול השמרני הרגיל נגד המחלה בזמן הניסוי), היו חד משמעיות.
בבדיקת דם סדירות ורצופות שנערכו למשתתפים במחקר נמצא שהסתמנה הפחתה בשיעור של יותר מ- 50% בתחלואה הנלווית (סיבוכי המחלה) בקרב הקבוצה שנטלה ויטמין E לעומת קבוצת נוטלי הפלסבו.
מתן הוויטמין, יש להדגיש, יעיל רק לקבוצה הגנטית הספציפית. לחולים מקבוצות גנטיות אחרות שלקו בסוכרת השימוש בוויטמין E לא יעיל.
בשנים האחרונות בוצעה ברחבי העולם עבודה מחקרית רבת תנופה שהקיפה יותר מ- 200 אלף איש, בניסיון להוכיח את יעילותו של ויטמין E בהקשר של מחלת הסוכרת, אך התוצאות איכזבו ועלה מהן שהטיפול בוויטמין הזה לא יעיל ובמקרים מסוימים אף עלול להזיק לחולים.
לפני ארבע שנים, במחקר ראשוני ומצומצם בהיקפו, הוכיחו חוקרי הטכניון את יעילות הוויטמין לחולי הסוכרת מן הקבוצה הגנטית הספציפית.
ד"ר מיקי וינר, מנהל מחוז חיפה וגליל מערבי של שירותי בריאות כללית, שאליו פנו החוקרים, הסכים לשתף פעולה, וב- 2005 יצא המחקר רחב ההיקף לדרך.
היתרון הגדול של הטיפול בוויטמין E, לדברי החוקרים, הוא עלותו הנמוכה: פחות משקל ביום. עלותה של הבדיקה הגנטית שמבוצעת בינתיים רק במעבדתו של פרופ' לוי בטכניון, היא כ-200 שקל. "מדובר בטיפול ייעודי וזול שעשוי להציל מיליוני אנשים בעולם", אומר פרופ' לוי. "זהו יישום חדשני של פרמקוגנטיקה (קביעת תרופות על-פי מאפיין גנטי ספציפי של המטופל), תחום שמתפתח ברחבי העולם".
הידיעה הועברה ע"י דר' אריה גולדשמיד לשעבר מנהל המחלקה לפרמקולוגיה בהנהלה הראשית של שרותי בריאת כללית