קיטרודה, תרופה שיצאה לשוק רק לפני חודשיים ועדיין לא נרשמה בישראל, עשויה לשנות לגמרי את המלחמה בסרטן – ונהפכה לגביע הקדוש של החולים. מאות ישראלים כבר שקועים במסעות מורכבים של השגת אינספור אישורים, לחץ אדיר על הרופאים וקמפיינים בפייסבוק לגיוס מאות אלפי שקלים בשביל הסיכוי הקטן להציל את קרוביהם, גם אם התרופה בכלל מיועדת לסרטן מסוג אחר.
מוסף כלכליסט מספק תמונת מצב ראשונה של הלהט, הקשיים והדילמות במאבק לסיכוי אחרון לחיים.
אחותי אילנה רוטנברג, בת 54, אשת עסקים, אמא לשלושה ילדים, ופתאום בא סרטן בקיבה והשבית אותה", מספרת נטלי בן שמואל (42). הסרטן הזה טלטל את המשפחה ושלח אותה למסע בין־יבשתי, תובעני רגשית וכלכלית, שהחל בביתה של בן שמואל בפרדס חנה והסתיים בביתה של רוטנברג במלבורן.
"שמעתי על תרופה שאושרה ממש עכשיו בידי ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי)", מספרת בן שמואל ל"מוסף כלכליסט". "היא אמנם אושרה לטיפול בסרטן העור, אבל הניסויים הקליניים הראו תוצאות שהדהימו את הרופאים גם במקרים של סרטן בראש, בקיבה, בשלפוחית השתן. בחלק ניכר מהחולים ראו גידולים שהתכווצו עד שנעלמו. נכון שהניסויים עוד לא הסתיימו, אבל זאת תרופה חדשנית עם מנגנון שמבטל את ההשתקה שהסרטן יוצר במערכת החיסון וגורם לה לזהות את הגידול ולהילחם בו. אמרתי לעצמי: אם יש משהו שיכול לעזור – אנחנו מהמרים על כל הקופה, אין שום דבר שיעצור אותי. גם אם הסיכוי קלוש, היה ברור שאני אהפוך עולמות כדי לקבל את התרופה הזאת".
מאת דיאנה בחור ניר