טיפול בהלם: איך פועל הדפיברילטור

המכשיר מציל החיים מוצב במקומות ציבוריים רבים, מוכן לשימוש בשעת חירום. מה בדיוק הוא עושה ומתי הוא נחוץ? היום מציינים בישראל את יום הדפיברילטור.

הלב הוא אחד האיברים שבלעדיהם לא היינו יכולים להתקיים. תפקידו הוא להזרים דם לכל איברי הגוף כדי לספק לתאים חמצן וחומרי הזנה ולפנות מהם פחמן דו-חמצני ופסולת, וכך לאפשר לגוף לתפקד. הלב מחולק לארבעה חללים – שתי עליות ושני חדרים – שבמצב תקין פועלים יחד בתיאום מושלם כדי להניע את מחזור הדם.

מחזור הדם עצמו הוא מעגל סגור: דם עשיר בחמצן מגיע מה לצד השמאלי של הלב, ומוזרם משם דרך העורקים והנימים לכל חלקי הגוף. הדם המנוצל ממשיך את דרכו לוורידים, נקלט בצד הימני של הלב ונשלח מחדש לריאות כדי לפלוט את הפחמן הדו-חמצני שקלט ולהיטען מחדש בחמצן.

הלב כולו הוא שריר, וכמו כל ה הוא מקבל את הוראות ההפעלה שלו מהמוח. בניגוד לשרירים הרצוניים, כמו שרירי הידיים או הלסת שאנחנו מפעילים מתוך בחירה, שריר הלב חייב לפעול תמיד, אפילו כשאנחנו ישנים. המנגנון שמפקח על הפעולות הלא רצוניות של גופנו הוא מערכת העצבים האוטונומית, שאחד מתפקידיה הוא לבקר את קצב פעימות הלב. המערכת הזאת חייבת להתאים את קצב הלב לנסיבות ולצרכים של גופנו. למשל במצבי סכנה קצב הלב שלנו עולה, כדי לספק לשרירינו את האנרגיה שתידרש להם במקרה שנצטרך לברוח או להילחם. במצבים אחרים, למשל לקראת שינה, פעימות הלב יאטו לקצב חסכוני יותר.

קוצב פנימי וחיצוני

עקב תפקידו החשוב של הלב בהזרמת הדם, יש לו מנגנון חשמלי פנימי, קוצב, שמאפשר לו לפעול בצורה עצמאית. אותות חשמליים עוברים ברקמת השריר וגורמים לתאי הלב להתכווץ ולהרפות בצורה מתואמת, וכך מבטיחים אספקה שוטפת של דם לכל התאים שלנו.

שמירה על קצב לב סדיר חיונית לבריאותנו, וכל יציאה מאיזון עלולה לסכן את חיינו. חוסר איזון, או הפרעות קצב, עשוי להתבטא בעלייה או ירידה פתאומית בקצב פעימות הלב או קצב לא סדיר. הפרעות קצב אינן כה נדירות: מחלות לב וכלי דם הן גורם התמותה המוביל בעולם, והן אחראיות לכשליש מכל מקרי המוות. כאן בדיוק נכנס לתמונה הדפיברילטור (מַפְעֵם) – מכשיר רפואי שתפקידו להציל חיים במצבים שבהם הלב אינו מתכווץ באופן תקין.

כשמחברים לדפיברילטור אדם שנמצא בעיצומה של הפרעת קצב חמורה, המכשיר שולח שוק חשמלי מבוקר לחזה של החולה, באמצעות אלקטרודות שהוצמדו מראש. ההבזק החשמלי הזה עוצר לפרק זמן קצרצר את הפעילות החשמלית הלא סדירה של הלב, וכך מאפשר למערכת העצבים לאפס את פעילותו ולחזור לקצב הלב הסדיר והתקין. הזמן הוא גורם מכריע במקרים כאלה. בכל דקה שחולפת ללא טיפול, סיכויי ההישרדות של המטופל פוחתים ב-10-7 אחוזים. לכן חיוני לדעת היכן נמצא הדפיברילטור הקרוב ביותר, במיוחד במקומות ציבוריים שבהם קיים סיכון למצבי חירום רפואיים, למשל חדרי כושר.

מתי צריך דפיברילטור?

הדפיברילטור מיועד לשימוש כשנשקפת לאדם סכנת חיים. אדם עלול להזדקק למכשיר אם הוא התמוטט פתאום או איבד את ההכרה לגמרי, ובמקרים כאלו יש לבדוק אם הוא מגיב לקריאות או למגע. סימן בולט נוסף הוא קשיי נשימה: האדם אינו נושם כלל, או שנשימותיו אינן סדירות, חלשות או מאומצות. במצב כזה, יש לפעול במהירות ולהתחיל בטיפול החייאה, לחפש דפיברילטור ולהתקשר מיד למוקד 101 של מגן דוד אדום, כדי להזעיק עזרה ולקבל הוראות מדויקות איך לטפל בחולה, ובכלל זה איך להשתמש בדיפיברילטור.

הדפיברילטורים המסחריים הנפוצים כיום פשוטים ונגישים יותר מאי פעם. הם מתוכננים כך שגם אדם נטול כל הכשרה רפואית יוכל להפעילם בביטחון, בזכות מנגנון אוטומטי למחצה שמספק למשתמש הנחיות קוליות ברורות. בנוסף, המכשיר מזהה בעצמו אם יש צורך במתן שוק חשמלי, כך שהוא בטוח מאוד לשימוש. בישראל קיימת חובה להציב דפיברילטורים במקומות ציבוריים ובבתי ספר.

ידע מציל חיים. הכרת הדפיברילטור והשימוש בו יכולים להכריע בין חיים למוות. היו ערניים, דעו איפה יש דפיברילטורים בסביבתכם, ואל תהססו לפעול אם חלילה תפגשו אדם בסכנת חיים – כי לפעמים שניות בודדות הן כל מה שיש לנו כדי להציל חיים.

 

מאמרים נוספים

ST-segment elevation ו- COVID-19: סדרת מקרים מניו-יורק
סדרת מקרים משישה בתי חולים בניו-יורק עוסקת ב- 18 חולים עם ST-segment elevation (STE) שאושפזו במהלך החודש הראשון לפנדמיה.   חציון הגיל של החולים היה 63, 83% היו גברים, 50% היספאנים,...
מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע / פיברינוגן - Fibrinogen
       באדיבות ויקירפואה        פיברינוגן – Fibrinogen         מעבדה   המטולוגיה של הדם  ...
heart
הקשר בין גירושין ואוטם שריר הלב
    לאחר גירושין, קיימת עלייה בסיכון להיארעות אוטם שריר הלב (לאורך החיים), כך מצא מחקר פרוספקטיבי שפורסם בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.  ...
CARDIO
"אנחנו יכולים לבצע הדמיה של הלב בזמן של פעימה אחת בלבד": כך עשויה הטכנולוגיה לסייע במניעת התקף הלב הבא
אבחון וטיפול מוקדם בגורמים שמעלים את הסיכוי להתקף לב עשוי להציל חיים • כיום ניתן לבצע בדיקת צנתור לב וירטואלי, שאינה פולשנית, ויכולה להעניק תמונת מצב די מדויקת לגבי הנבדק בפחות סיכונים....

עדכוני רישום

נושאים חמים

חוץ מירידה במשקל, לאוזמפיק יש השפעות נוספות על המשתמשים

אקסטזי - סם האהבה

טפסים לבתי מרקחת

תרופה ניסיונית לנשילת עור חריפה

פורסמו קווים מנחים גלובליים חדשים לשיפור בטיחות השימוש ב-Clozapine

חדש על המדף

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר