Ixabepilone , תרופה ציטוטוקסית הפועלת על מיקרוטובולי, אושרה על ידי FDA כאמצעי נוסף לטיפול בסרטן השד.
התרופה שייכת לחומרים מסוג אפותילון (Epothilone), המהווים קבוצה חדשה של חומרים ציטוטוקסיים הנמצאים בשלבי מחקר ופיתוח שונים. האפותילונים, שהתגלו לראשונה ב-1990, מיוצרים על ידי חיידק Sorangium cellulosum.
הם נמצאו כבעלי פעילות אנטי סרטנית בתרביות תאים (in vitro), כולל תאים בעלי עמידות ל-Taxane. אולם הפעילות in vivo הייתה מוגבלת בגלל מגבלות פרמקוקינטיות. מבחני יחס מבנה-פעילות של יותר מ-300 נגזרות הובילו לגילויו של הIxabepilone.
מנגנון הפעולה של Ixabepilone מערב השפעה על השלד התאי, בפרט סיבים מסוג מיקרוטובולי. סיבים אלו בעלי מבנה פולימרי מהווים מרכיב עיקרי בכישורי החלוקה (mitotic spindles).
ישנן משפחות חומרים נוספות, הפועלות על תת היחידות של סיבי המיקרוטובולי וגורמות להפרעה בפעילותם התקינה. ניתן לחלק את משפחות החומרים לשתי קבוצות עיקריות: תרופות הגורמות לעיכוב בתהליך הפולימריזציה של הסיב, כגון Vinca alkaloids, ותרופות הגורמות לייצוב הסיבים (מונעות דה-פולימריזציה) כגון Taxanes. Ixabepilone פועל בדומה ל-Taxanes וגורם לייצוב ניכר של סיבי המיקרוטובולי.
היעילות והבטיחות של Ixabepilone נחקרה במספר ניסויים קליניים בהם נעשתה השוואה בין קבוצות המטופלות בפרוטוקול טיפולי מקובל עם וללא הוספת הIxabepilon-. הניסויים נערכו על כ-750 נבדקות עם סרטן שד שהיו בשלב מתקדם של המחלה או שהחלו לפתח עמידות לתרופות שקיבלו עד כה. תוצאות הניסויים הקליניים הראו הארכת שרידות משמעותית אצל החולות שטופלו בפרוטוקול המשלב אתIxabepilone .
לאור ממצאים אלו ה- FDA אישר את Ixabepilone כתרופה נוספת בשילוב עם הפרוטוקול הקיים לטיפול כנגד סרטן השד, וכמונותרפיה לטיפול כנגד סרטן שד במקרים של כישלון טיפול תרופתי.
מקור >> Conlin A, et al., Nature Reviews Drug Discovery. December 2007; 6, 953-954.
הידיעה הועברה ע"י שמעון לכט וגדי כהן, המחלקה לפרמקולוגיה, ביה"ס לרוקחות, פקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית, ירושלים