לאחרונה פורסמו ב- JAMA תוצאותיו של המחקר Women's Healthy Eating and Living ) WHEL) ותוצאות אלו מאכזבות עבור חולות סרטן השד.
המחקר מגלה כי דיאטה עשירה בירקות, פירות וסיבים וענייה בשומן הינה בחירת חיים בריאה אך היא אינה מובילה להפחתה בהיארעות של סרטן השד או בתמותה. תוצאות מחקר זה עומדות בסתירה למחקר אחר שהעלה את התוצאה ההפוכה.
המחקר מסוג multi-institutional randomized controlled study הנוגע לשינויים בדיאטה נערך ב- 3088 נשים שטופלו עבור שלבים מוקדמים של סרטן שד, הנשים היו בגילאים 18-70 בעת הדיאגנוזה והיו בעלי דיאטה דומה בתחילת המחקר.
קבוצת ההתערבות חולקה אקראית לקבלת יעוץ טלפוני המשולב בשיעורי בישול וידיעונים הממליצים על צריכה של 5 מנות ירק, מיץ ירקות, 3 מנות פרי, 30 גרם סיבים ו-15-20% מצריכת האנרגיה שמקורה בשומן.
קבוצת ההשוואה קיבלה חומרים מודפסים המתארים את עקרונות שיטת הדיאטה הזו.
תוצאות: קבוצת ההתערבות (1537 נשים) השיגו תוצאות מובהקות סטטיסטית של שינוי התפריט הדיאטטי שלהם ביחס לקבוצת הביקורת (1551 נשים) אך מנגד, הדיאטה לא שינתה את היארעות מקרי סרטן השד או התמותה.
החוקרים מדווחים כי לא נצפתה כל אינטראקציה בין הדיאטה ובין המאפיינים הדמוגרפיים של הגידול המקורי או הטיפול בסרטן השד.
תוצאות מחקר זה מעוררות שאלות משום שמחקר קודם: Women's Intervention Nutrition Study ) WINS) שנערך ב- 2437 נשים על מנת לבדוק האם תזונה נטולת שומן תשפיע על חזרה של סרטן שד הראה הטבה משמעותית בסיכון לחזרת הגידול לאורך 5 שנות מעקב.
יתכן שהבדלים אלו נובעים מכך שבמחקר WINS נצפה הבדל משמעותי בצריכת האנרגיה ובירידה במשקל בין קבוצת ההתערבות וקבוצת ההשוואה בעוד שבמחקר WHEL לא נצפו הבדלים כה משמעותיים בין שתי הקבוצות.
הידיעה הועברה ע"י מגר' ברכה שטהל מנהלת המרכז למידע תרופתי, מרכז רבין