שפעת הינה גורם מרכזי לתחלואה ותמותה בארה"ב עם ממוצע של 36,000 מקרי מוות שנתיים המיוחסים למחלה. חולים הסובלים ממחלות דמויות שפעת – (influenza-like illness (ILI מאובחנים לרוב על ידי הקלינאים בשירותי הבריאות הניתנים במרפאה הקהילתית.
טיפול אנטיויראלי הניתן בתוך 48 שעות מהופעת ה- ILI עשוי לקצר את מהלך המחלה, טיפול אנטיויראלי משמש גם כפרופילקטי לשפעת.
אבחנה מעבדתית לנגיף כמו הידיעה על עונות השנה בהן הוא נפוץ ויכול להנחות את הקלינאים לטיפול קליני אפקטיבי.
על מנת להעריך את הבדיקות ל שפעת ואת הטיפולים האנטיויראליים שניתנו במהלך השנים 2006-07 ערך ה- CDC סקר ב- 4 מתוך (10Emerging Infections Program (EIP – רשת של מחלקות בריאות, ארגונים אקדמאיים ומרכזים אחרים הממומנים על ידי ה- CDC, הדיווח הבא מתאר את תוצאות הסקר שערך ה- CDC:
69% מהקלינאים ביצעו בדיקות לשפעת בחולים אשר הציגו ILI במהלך עונת ה שפעת ו- 53.8% מתוכם רשמו תרופות אנטיויראליות (כולל שתי תרופות אשר אינן מומלצות כיום לשימוש על ידי ה- CDC: amantadine ו- rimantadine).
קלינאים אשר עבדו באותם EIP נשאלו האם אבחנו חולים עם ILI (על פי ממצאים קליניים) והאם סיפקו טיפול מיידי (בטווח הקטן מ- 8 שעות לשבוע), כמו כן נשאלו הקלינאים האם בדקו את החולים להמצאות שפעת ואם כן באיזה בדיקה השתמשו (תרבית, סרולוגיה או rapid antigen test) בנוסף נשאלו הקלינאים אם רשמו תרופות אנטיויראליות ואם כן איזה תרופה רשמו.
מתוך 730 קלינאים, 504 הזמינו בדיקות ל שפעת ומתוכם 88% הזמינו rapid antigen test, 18.8% הזמינו תרבית והשאר הזמינו סרולוגיה. הסיבה הנפוצה ביותר להזמנת הבדיקה לשפעת הייתה על מנת לקבוע את אתיולוגיית המחלה (56.5%) ועל מנת לקבוע את הטיפול האנטיויראלי המתאים (30.8%).
ממצאים נוספים: מבין הקלינאים שנבדקו, 53.8% רשמו תרופות אנטיויראליות לחולי ILI, מתוכם 66.4% מרופאי המשפחה רשמו תרופות, 58.7% מהפנימאים, 41.7% מרופאי הילדים ומספר אפסי של גניקולוגים.
מבין הקלינאים: 87% רשמו oseltamivir, 17.8% רשמו amantadine, 8.7% רשמו rimantadine ו- 5.3% רשמו zanamivir.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע"י בעז מזרחי, דוקטורנט במחלקה לכימיה תרופתית, ביה"ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית, ירושלים. boazmizra@gmail.com