בינה מלאכותית פוגעת בחשיבה

חוקרים בארצות הברית מצאו כי בביצוע מטלות כתיבה בעזרת ChatGPT המעורבות הקוגניטיבית פחתה והחשיבה נהייתה שטחית.

בינה מלאכותית היא כבר מזמן לא מונח מעורפל מספרי מדע בדיוני. בעשור האחרון, ובעיקר מאז ההשקה של ChatGPT בסוף 2022, היא הפכה לכלי יומיומי שמלווה אותנו בכתיבת מיילים, בניסוח עבודות, בעריכת תמונות, בהכנת מצגות ואפילו בקבלת החלטות אישיות. תאגידים כמו OpenAI, גוגל, אנת’רופיק ומטא שועטים קדימה במרוץ מודלים מתקדמים, כל אחד מהם מבטיח יכולות גדֵלות והולכות, תשובות חכמות יותר, וידידותיות גבוהה יותר למשתמש. וכשהכלים האלו זמינים לכל אחד, לא מפתיע שהם גם הופכים לחלק אינטגרלי מהלמידה, מהעבודה ומהחשיבה עצמה.

היתרונות של השימוש בבינה מלאכותית ברורים למדי. מחקר שפרסמו חוקרים מ־MIT  וסטנפורד ב־2023 הראה שאנשים שנעזרו ב־GPT במשימות כתיבה הצליחו להשלים את המטלה מהר יותר – ב־40 אחוז פחות זמן – ואף קיבלו ציונים גבוהים יותר על בהירות ואיכות. מחקר אחר, שהתמקד בצוותי פיתוח תוכנה, מצא שהם עבדו עד 56 אחוז מהר יותר כשהשתמשו בעוזר ה-AI  בכלי המתכנתים git. במילים אחרות, מדובר בכלי שמגדיל תפוקה, משפר תוצרים ומייעל תהליכים.

אבל לא הכל ורוד. מחקר שפרסמה באתר פרסום מקדים קבוצת חוקרים מה־MIT Media Lab בדק לראשונה מה קורה למוח שלנו בזמן השימוש במודלי שפה גדולים, כמו ChatGPT – והתוצאות מטרידות. החוקרים בדקו 54 משתתפים שביצעו מטלות כתיבה בשלושה תרחישים שונים: ללא עזרים כלל, תוך כדי שימוש במנוע חיפוש, ובשילוב GPT. במקביל, הם נמדדו באמצעות EEG – טכנולוגיה שבוחנת את הפעילות החשמלית של המוח – ונבדקו גם ברמת הזיכרון, התפיסה והבעלות האישית על התוצרים.

חשיבה שטחית

למרות שמדובר במחקר קטן יחסית, הממצאים היו חד־משמעיים. הקבוצה שעבדה עם ChatGPT הראתה את הפעילות המוחית הנמוכה ביותר מבין השלוש, בעיקר באזורים הקשורים לחשיבה יצירתית, זיכרון עבודה ושליטה קוגניטיבית. בזמן כתיבה ללא עזרים, המשתתפים הפעילו רשתות מוחיות רבות ויצרו חיבורים בין אזורים שונים – פעילות שמעידה על מעורבות קוגניטיבית עמוקה. אך כשהם הסתמכו על הבינה המלאכותית, המעורבות הזו נחלשה משמעותית, והחשיבה הפכה שטחית ומבוססת בעיקר על קלט-פלט. החוקרים כינו את התופעה “חוב קוגניטיבי”: ככל שאנחנו מסתמכים יותר על הכלי, כך המוח שלנו עובד פחות – וכשאנחנו מתבקשים לחשוב לבד, קשה לנו לחזור לרמת התפקוד הקודמת.

יתרה מזאת, כאשר המשתתפים התבקשו להיזכר במשפטים שכתבו בעזרתו של מודל השפה, הם התקשו לעשות זאת ואף דיווחו על תחושת ניכור לתוצרים. במילים אחרות, לא רק שהמוח פעל פחות – גם תחושת השליטה על הכתיבה נפגעה.

האם זה אומר שעלינו לוותר על בינה מלאכותית? לא בהכרח. בדיוק כמו חישוב בעזרת מחשבון או ניווט בעזרת תוכנות GPS, גם ChapGPT ודומיו יכולים להיות כלי עזר מצוינים – כל עוד אנחנו יודעים מתי ואיך להשתמש בהם. המפתח הוא מודעות: לא להפוך את הכלי לתחליף לחשיבה, אלא למנוף שמרחיב אותה. לתת למוח לעבוד, גם כשאפשר לחסוך לו מאמץ. לשלב בין רעיונות שהגיעו מהמודל לבין חיבורים אישיים, זיכרון והסקה אנושית. כך נוכל ליהנות מהיכולות של הבינה המלאכותית – בלי לאבד את היכולת המוחית הטבעית שלנו בדרך.

 

מאת: שגב נוה טסה

לכתבה

 

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

הוועדה המייעצת ל- CDC ממליצה על אישור חיסון חדש נגד אינפלואנזה לאנשים עם אלרגיה לביצים
      ה- Advisory Committee on Immunization Practices ACIP של ה- CDC הצביעה לאחרונה 13 מול 0 לטובת המלצת השימוש בחיסון FluBlok במהלך עונת השפעת של 2013-2014, עבור אנשים...
ארוחת בוקר
השפעת תזמון הארוחות על מצב הבריאות והמטבוליזם
הולכות ומצטברות ראיות, הנוגעות להשפעה של תזמון הארוחות, בהקשר למקצב הצירקדיאני והמטבוליזם. הראיות מעידות כי תזמון הארוחות עשוי להשפיע על הבריאות הכללית. הסקירה החדשה בחנה את ההשפעה...
heartbeat
חומרת הרגורגיטציה של המסתם המיטרלי בעת האשפוז מנבאת סיכון לטווח הארוך לאשפוז מחדש ותמותה
מחקר הקוהורט הרטרוספקטיבי כלל מידע קליני ומעבדתי של כ-2300 מבוגרים. החוקרים ביקשו להעריך את השכיחות והמשמעות הפרוגנוסטית של רגורגיטציית המסתם המיטרלי. רגורגיטציית המסתם הוגדרה על סמך...
משרד הבריאות מנורה
משרד הבריאות: בעקבות תהליכי בקרה ובדיקה נמצאה תקלה חריגה נוספת במערכת ניהול תיק רפואי המשמשת מספר בתי חולים (קמיליון)
משרד הבריאות מעדכן כי בעקבות תהליכי בקרה ובדיקה נמצאה תקלה חריגה נוספת במערכת ניהול תיק רפואי המשמשת מספר בתי חולים (קמיליון). בעקבות התקלה, נרשמה העתקה שגויה של מידע קליני, של חלק...

עדכוני רישום

נושאים חמים

אקסטזי - סם האהבה

חוץ מירידה במשקל, לאוזמפיק יש השפעות נוספות על המשתמשים

טפסים לבתי מרקחת

משרד הבריאות: פרסום מחירון תרופות מרשם באתר של משרד הבריאות

טסטומקס TESTOMAX

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר