מחקר חדש טוען כי וריאנטים של הגן ABCB1 המצוי על כרומוזום 7 עשויים לחזות את התגובה ל- antidepressants. הגן מקודד לחלבון (transporter P-glycoprotein (P-gp אשר מפנה חומרים מהמוח ולכן עשוי למנוע מתרופות מלהגיע לרמות קליניות אפקטיביות במערכת העצבים המרכזית. חולים אשר להם וריאנט אקטיבי של הגן עשויים שלא לחוות שיפור בדיכאון תחת טיפול בתרופות מסוימות המכילות סובסטרטים של P-pg.
המחקר פורסם בגיליון ה-24 בינואר של המגזין Neuron.
המחקר הראשון עסק בעכברים בהם בוצע knockout לגן, בהשוואה לעכברים wild-type, נמצאו בעכברים מושתקי הגן רמות מוחיות גבוהות פי 3, 1.7 ו- 4.1 של התרופות citalopram, venlafaxine, d-venlafaxine.
במחקר קליני שנערך ב- 443 חולי דיכאון, חולקו החולים לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה טופלה באנטידפרסנטים הידועים כסובסטרטים ל-P-gp:amitriptyline, paroxetine, venlafaxine, citalopram בעוד שהקבוצה השניה טופלה בתרופה שאינה מהווה סובסטרט לחלבון – mirtazapine.
המחקר הדגים קשר משמעותי בין הפוגה במחלה ובין פולימורפיזם של 11 נוקלאוטידים ספציפיים של הגן SNPs.
החוקרים טוענים כי תוצאות המחקר מעידות על כך ששינויים גנטיים בגן ABCB1 אחראים להבדלים באפקטיביות הקלינית של אנטידפרסנטים וזאת ככול הנראה על ידי השפעה על חדירותם למוח. עבור חולים המטופלים באנטידפרסנטים המהווים סובסטרט ל- P-gp, ניתן לצפות את השפעתן של התרופות על ידי נוכחות או היעדרות של SNPs מסויימים בגן.
לידיעה>>
הידיעה הועברה ע"י בעז מזרחי, דוקטורנט במחלקה לכימיה תרופתית, ביה"ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית, ירושלים. boazmizra@gmail.com