מחקר שהתפרסם לאחרונה ב- British Medical Journal בחן את הקשר שבין הצריכה של משקאות קלים ממותקים ופרוקטוז והסיכון להיארעות מחלת gout בגברים, המחקר הינו מחקר קוהורט פרוספקטיבי שנמשך 12 שנים.
46,393 גברים ללא היסטוריה של גאוט בתחילת המחקר מילאו שאלונים רפואיים בהם הם נשאלו על תדירות הצריכה של משקאות קלים ופרוקטוז.
מקרים של היארעות מחלת הגאוט הוגדרו על פי הקריטריונים של ה- American College of Rheumatology.
תוצאות המחקר: במהלך 12 שנות המעקב דווחו 755 מקרים של המחלה וצריכה מוגברת של משקאות קלים ממותקים נקשר עם סיכון מוגבר לגאוט.
המחקר מצא כי בהשוואה של צריכה של פחות ממשקה קל ממותק אחד בחודש לעומת צריכה של 5-6 משקאות ממותקים בשבוע ישנו סיכון של 1.29, עבור צריכה של משקה קל ממותק אחד מדי יום ישנו סיכון של 1.45 ועבור צריכה של שני משקאות קלים ממותקים מדי יום ישנו סיכון של 1.85. כמו כן לא מצא המחקר כל קשר בין צריכה של משקאות קלים דיאטטיים וסיכון לגאוט.
נמצא כי הסיכון היחסי לגאוט בהתאמה להעלאת הצריכה של פרוקטוז בחמישית היה 1, 1.29, 1.41, 1.84 ו- 2.02. גם תורמים אחרים לצריכת הפרוקטוז כגון מיצי פירות ופירות העשירים בפרוקטוז (תפוחים ותפוזים לדוגמא) נמצאו קשורים בסיכון גבוה לגאוט.
החוקרים מסכמים ואומרים כי המידע הפרוספקטיבי מציע כי צריכה של משקאות קלים ממותקים קשורה מאוד עם סיכון מוגבר למחלת גאוט בגברים. פירות עשירים בפרוקטוז עשויים גם הם להגביר את הסיכון ומשקאות קלים דיאטטיים לא נמצאו כקשורים עם סיכון לגאוט.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע"י מגר' יונה בס אל-חנני – ראש אגף הרוקחות (לשעבר) במשרד הבריאות, יועצת רוקחית ב"אלחנני שירותי יעוץ"