מחקר חדש שפורסם בגיליון פברואר של המגזין Pediatrics מצא כי פגים מציגים שינויים במיקרוסטרוקטורה של החומר הלבן (white matter) במוח וזאת בהשוואה לקבוצת ביקורת של ילדים בגיל 12.
על פי מחברי המחקר, ידוע כי תינוקות שנולדו טרם זמנם מציגים שינויים במאקרוסטרוקטורה ובפעילות המוחית אשר נותרים עקביים אף שהם מגיעים לגיל 12 אך ההשפעות ארוכות הטווח של לידה מוקדמת על הפעילות הנוירונלית עדיין אינן ברורות.
החוקרים מאוניברסיטת ייל השתמשו בבדיקות הדמיה מסוג diffusion tensor imaging על מנת להשוות 29 ילדים בגיל 12 אשר נולדו בלידה מוקדמת ללא פגיעה מוחית נאונטאלית עם 22 ילדים אשר נולדו במועד התקין.
בדיקת ההדמיה הנוכחית מאפשרת למדוד את ה- fractional anisotropy (FA), נתון ממנו ניתן להפיק מידע על ארגון הסיבים במוח, ארגון אשר משתפר במקביל למשך ההיריון.
החוקרים מצאו כי ה- FA היה משמעותית נמוך יותר במספר איזורים במוח בקרב תינוקות שנולדו טרם זמנם וזאת בהשוואה לקבוצת הביקורת. כמו כן נמצא כי לבנים שנולדו טרם זמנם רמת FA נמוכה יותר מלבנות שנולדו טרם זמנן אך בנים שנולדו בזמן הציגו ערכי FA גבוהים יותר מבנות שנולדו בזמן. ערכי ה- FA באיזורים מסוימים במוח נמצאו כקשורים בקשר חיובי עם כישורי השפה בבנים שנולדו טרם זמנם אך כקשורים בקשר שלילי עםverbal IQ בבנות שנולדו טרם זמנן.
כמו כן מצאו החוקרים כי מספר איזורים במוח הינם בעלי נפח נמוך יותר בפגים בהשוואה לקבוצת הביקורת, כאשר השינויים שנצפו היו בולטים יותר בבנים מאשר בבנות.
החוקרים מסכמים ואומרים כי לידה מוקדמת קשורה בשינויים מוחיים מיקרוסטרוקטורלים משמעותיים וארוכי טווח וזאת בילדים אשר אין בהם עדות לדימום תוך מוחי, ציסטות או פגיעות מוחיות.
הידיעה הועברה ע"י חנה מרכוס מערכת PharmaLine