ארגון הבריאות העולמי קובע כי זן של המחלה העמיד לתרופות מתפשט במהירות בניגוד לציפיות, ועלול להביא לקריסת מערכות הבריאות.
זן שחפת העמיד בפני תרופות מתפשט בקצב מהיר יותר בניגוד להערכות קודמות של מומחים – כך קובע דו”ח חדש שפירסם ארגון הבריאות העולמי. שיעור השחפת העמידה במדינות שונות עומד על יותר מ-20% – שיא של כל הזמנים. לדברי ראש המחלקה למניעת התפשטות השחפת בארגון, ד”ר מאריו ראביליון, איש לא היה מעלה על דעתו מספרים כאלו לפני עשר שנים. “זה מדגים מה קורה כשממשיכים בעקביות לשגות בדרך הטיפול במחלה”.
הדו”ח נחשב למקיף ביותר בתחום עמידות השחפת לתרופות והוא מתבסס על מידע שנאסף בין השנים 2002 ו-2006.עם זאת, בארגון עדיין מצביעים כי המסמך לוקה בחסר, ואין בו מידע מספק על כל מדינות העולם, וכולל למעשה רק חצי מהן. באפריקה למשל, שם החוקרים מודאגים במיוחד מהשילוב הקטלני של המחלה עם נגיף האיידס, שש מדינות בלבד העבירו נתונים לדו”ח.
“אנו לא יודעים באמת מה המצב באפריקה. אם השחפת העמידה תתפשט באפריקה יחד עם מגיפת האיידס, אנו עומדים בפני אסון”, אמר ראבליון שהביע גם חשש מכך שמקרים מסוג זה, ואפילו התפרצויות מגיפות נעלמים מעינו של הארגון.
חשש שמערכות הבריאות בעולם יוצפו
בנוסף, מומחים מודאגים גם מהתפשטות שחפת מזן XDR-TB, שהוא עמיד כמעט לחלוטין בפני תרופות, ולדבריהם הוא בלתי ניתן לטיפול במדינות עניות. לצורך המחשת הסכנה, כשזן זה התפשט בדרום אפריקה ב-2006, כמעט כל חולה איידס שנפגע על ידו מת בתוך שבועות. לפי הדו”ח, זן זה קיים היום ב-45 מדינות. למעשה, מספר המקרים הגבוה ביותר של הזן קיים במזרח אירופה, בעיקר באזרבייג’אן, במולדובה ובאוקראינה. בד בבד, שיעורים גבוהים של הזן נמצאו בסין ובהודו.
יותר מכך, גורמים הביעו דאגה רצינית מכך שמדינות רבות אינן מדווחות על מספר מקרי השחפת בתחומיהן וכי ייתכן ששיעור המחלה גבוה כיום מהמספרים הנוכחיים. “עם גדילת המספרים של חולים בשחפת עמידה לתרופות, יש חשש מוצק לכך שמערכות הבריאות בעולם יוצפו בקרוב ולא יוכלו לתת מענה”, אומר חוקר בכיר בתחום. “אנו לחלוטין לא בכיוון הנכון כרגע, בשנה שעברה רק 30 אלף חולים זכו לטיפול”.
לדברי ארגון הבריאות העולמי, באזורים שונים בעולם מנסים דרכים חדשות כדי להילחם בתופעה. צורת אבחון חדשה של המחלה שתוכל לספק תוצאות בתוך 24 שעות נבחנת כעת בדרום אפריקה ובלסוטו. אם השיטה תוכתר בהצלחה היא תיושם באפריקה בחודשים הקרובים ותהווה את תחילת המאבק לחיסול המגיפה, אומרים בארגון.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine