שימוש ארוך טווח בתוספים של מולטי ויטמינים אינו מפחית את הסיכון לפתח סרטן ריאות, מנגד רמות גבוהות של ויטמין E עשויות להגביר את הסיכון למחלה וזאת בעיקר בקרב מעשנים. נתונים אלו עולים מתוך מחקר פרוספקטיבי רחב שפורסם לאחרונה ב- American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
ויטמינים הינם נפוצים לשימוש תחת הסברה כי תוספת זו לדיאטה הינה בריאה, למרות זאת מבט מעמיק בנוגע לתוספי תזונה מעלה כי יתכן שהנזק שהם גורמים עולה על התועלת.
במהלך שני העשורים האחרונים נתגלו נתונים מאכזבים הנוגעים ליכולתם של תוספי מזון למנוע סרטן באתרים שונים בגוף. עושה רושם כי מזונות עשירים בויטמינים קשורים בהפחתת הסיכון לסרטן אך ויטמינים הניתנים בגלולות אינם גורמים לאותו האפקט.
ניתוח של המחקר Vitamins And Lifestyle) VITAL) בחן את הסיכון המחושב לסרטן ריאות תחת דיווח עצמי על נטילת ויטמינים מדי יום למשך 10 שנים, כמו כן בחן המחקר את השפעתם של נטילת ויטמין C, ויטמין E ו- folate. החוקרים מצאו 521 מקרים של סרטן ריאות בקרב 77,721 משתתפי המחקר ולאחר תקנון למשתנים כגון גיל, מין ועישון, הם לא מצאו כל יחס הופכי בין היארעות הסרטן ובין נטילת התוספים.
מנגד נצפתה עליה קטנה בסיכון לסרטן ריאות הקשורה בוויטמין E וזאת בעיקר במעשנים. ניתן לתרגם את העלייה בסיכון לסיכון מוגבר ב- 28% לסרטן תחת נטילה של 400 מ"ג של הוויטמין מדי יום למשך 10 שנים.
לדעת החוקרים, למרות שנראה כי מינונים נמוכים של הוויטמין הפחיתו במעט את הסיכון לסרטן הרי שמינונים גבוהים לאורך 10 שנים הגבירו את הסיכון. ממצאים אלו מתאימים לממצאיהם של מחקרים קודמים שהעלו כי ויטמינים המתקבלים מפירות וירקות יעילים במניעת סרטן בעוד שיעילותם של תוספי מזון מוטלת בספק ועל כן ההמלצה לציבור נותרת בעינה: מומלץ לאכול שתי מנות פרי מדי יום וכמובן להפסיק לעשן.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine