איבוד שמיעה הינו סעיף הנכות השלישי בשכיחותו בין הנכויות מהם סובלים יוצאי הצבא, לאחר הפרעות נפשיות ומחלות הקשורות למערכת שריר-שלד, כגון כאבי גב.
שני מדענים אמריקאיים מאוקלהומה-סיטי מאמינים כי יש בדם כלים לצמצם באופן משמעותי את נזקי השמיעה של לוחמים.
לדברי רוברט פלויד מקרן המחקר הרפואי של אוקלהומה, טיפול זה יהיה יעיל גם אצל עובדים תעשייה, מכונאים ואנשים אחרים החשופים יום-יום לרעש משמעותי. פלויד ביחד עם ד”ר ריצ’רד קופקה מפתחים תרופה המצמצמת איבוד שמיעה לאחר חשיפה לרעש טראומטי.
ד”ר קופקה החל את מחקרו בניסוי קליני ב-566 חיילי מרינס בתכשיר בו מטפלים בהרעלות של פרצאטמול, N-acetyl Cystein) NAC). בניסוי זה נמצא כי הלוחמים שטופלו ב- NAC שהומס במשקה לפני כניסתם למטווח, שמרו על שמיעתם ב- 25-27% יותר בהשוואה לקבוצת הפלצבו.
כיום, קבוצת החוקרים משלבת את NAC עם תכשיר המשמש כתרופת מחקר לטיפול בסרטן ובמחלות הקשורות בזקנה (4-OHPBN nitrone) על מנת ליצור תערובת שמונעת תמותה של תאי השערות העדינים שבאוזן לאחר חשיפה לרעש בעוצמה גבוהה.
הניסויים נערכו עד כה בצ’ינצ’ילות, בע”ח שמבנה האוזן שלו דומה לאוזן האנושית. החוקרים מצאו כי הטיפול המשולב שניתן לחיות לפני החשיפה לרעש, מנע איבוד שמיעה בכ 90% מהחיות שנחשפו לרעש טראומטי. אותו טיפול שניתן לחיות 12 שעות לאחר החשיפה לרעש היה יעיל ב- 80%. יעילות הטיפול שניתן 24 שעות לאחר החשיפה ירדה ל- 50%.
איכות השמיעה של חיות המעבדה נמדדה באמצעות חיישנים שהושתלו באוזניהן ומדדו את האותות החשמליים.
שני התכשירים מוכרים ומאושרים ע”י ה FDA, אך עדיין לא ברורה בטיחות נטילתם ביחד. החוקרים עדיין בודקים את תופעות הלוואי האפשריות.
המדענים מקווים שהניסויים הקליניים שיערכו בבני אדם יסתיימו בתום שנה עד שנתיים.
הידיעה הועברה ע”י דר’ אילנה שומכר- צה”ל