מחקר גדול, המתפרסם ב-European Respiratory Journal, מצא כי ארבע בדיקות פשוטות מסייעות לזיהוי דלקת ריאות ולהפחתת שימוש מיותר באנטיביוטיקה.
מדובר בבדיקות חום, דופק מהיר, קולות נשימה עם חרחורים (קרפיטציות) ורמות חמצן נמוכות בדם. בעזרתן רופא המשפחה מבדיל בין דלקת ריאות למצבים פחות חמורים.
לכל רופא משפחה מטופלים רבים המגיעים עם תסמינים של זיהום בדרכי האוויר התחתונות, כמו שיעול, ליחה, צפצופים וקוצר נשימה. כ- 60% מהם מקבלים טיפול אנטיביוטי, אף שרק 1 מ-20 איש בעלי תסמיני זיהום כאלה יסבול מדלקת ריאות ואכן זקוק לאנטיביוטיקה.
קשה לאבחן דלקת ריאות וידוע כי רופאי משפחה לא יזהו 2 מ-3 מקרים של דלקת ריאות. יש לציין כי לרוב מקרים שלא יאובחנו קלים יותר והתסמינים שלהם פחות אופייניים.
לפיכך יש מקרים בהם הרופא מציע אנטיביוטיקה כי חושש לפספס אבחנה של מחלה קשה.
החוקרים בדקו 28,883 מטופלים שביקרו את רופא המשפחה ב-5,222 מרפאות בבריטניה עם תסמיני זיהום בריאות או בדרכי האוויר, כמו שיעול.
נאסף מידע לגבי התסמינים, תוצאות הבדיקות והטיפולים שניתנו ונערך מעקב אחר המטופלים במשך 30 יום.
720 איש מכלל המשתתפים במחקר עברו בדיקת צילום חזה ואצל 115 נמצאה דלקת ריאות.
נתגלה כי תסמינים וסימנים מסוימים שכיחים יותר בקרב אנשים עם דלקת ריאות.
מדובר בחום גבוה מ-37.8 מעלות, קרפיטציות בהאזנה לריאות, דופק גבוה מ-100 פעימות לדקה וריווי חמצן בדם נמוך מ-95%.
נמצא כי 86.1% מחולי דלקת ריאות יציגו לפחות אחד מהסימנים האלה.
הערך המנבא החיובי של הימצאות לפחות אחד מ-4 הסימנים הוא 20.2%.
מכאן, נראה כי מכשיר המודד ריווי חמצן חיוני בחדרו של רופא המשפחה, אך ייתכן ששימוש נרחב בו יגרום להפניית יתר של המטופלים לחדרי מיון, ולכן יש לשקול האם למדוד אותו לפי התמונה הקלינית.
נמצא כי צבע הליחה אינו עוזר לאבחנה מבדלת.
חיסרון המחקר נעוץ בכך שהתבסס רק על צילום חזה לאבחנת דלקת ריאות, בעוד שמעט אנשים יחסית נשלחים אליו, ולכן ייתכן כי מקרים קלים של דלקת ריאות פוספסו.