חזרה לאחור: האם ניתן לגרום למצבור מסוכן של חלבונים לחזור לקדמותו?

 

“קל להפוך ביצה לחביתה, אבל אי אפשר להפוך חביתה לביצה”, אומר הפתגם הישן. כאשר מבשלים ביצה, החלבונים משנים את צורתם בצורה בלתי הפיכה. אבל חוקרים מאוניברסיטת תל אביב זיהו מנגנון ביולוגי שאולי יעמיד את הפתגם המוכר בספק ויאפשר לטפל בשורה של מחלות הנוצרות כתוצאה מהצטברות (אגרגציה) חלבונים בתאים. המחקר פורץ הדרך נערך במעבדה של פרופ’ מרטין קופייק מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית ולביוטכנולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע”ש ג’ורג’ ס.וייז באוניברסיטת תל אביב. תוצאות המחקר התפרסמו בסוף השבוע שעבר בכתב העת Molecular Cell.

 

“עם הגיל נוצרים גושי חלבונים, או אגרגטים, בתאים”, מסביר ד”ר קובי סימפסון-לביא שערך את המחקר במעבדתו של פרופ’ קופייק. “הגושים האלה נוצרים מסיבות רבות, וזה נחשב למצב בלתי הפיך. התופעה אופיינית למספר מחלות קשות, ובמיוחד למחלות המתאפיינות באובדן תפקוד מוחי”.

 

ככלל, רוב התהליכים בתוך התאים שלנו מבוצעים על ידי חלבונים. בדרך כלל, אלו הן מולקולות מסיסות המסוגלות לעבור ממקום למקום בתא. גושי חלבונים משבשים את היכולת הזאת ואחראים למספר מחלות, כגון סוכרת, אלצהיימר, פרקינסון וספגת המוח (“הפרה המשוגעת”). התאים מנסים לפרק את הגושים, או לערום אותם במקומות מסוימים בתא כדי למזער את ההפרעה.

 

 


לכתבה מאתר אוניברסיטת תל אביב >>

 

 

 

מאמרים נוספים

חוקרים מהאוני' העברית מצאו שיטה לנטרול גידולים שמצמיחים תאי גזע עובריים
  חוקרים מהאוניברסיטה העברית מצאו שיטה שעשויה להקטין משמעותית את הסיכון להתפתחות גידולים מתאי גזע עובריים המושתלים באדם. הגילוי סולל את הדרך להתקדמות נוספת בתחום המדעי המבטיח של...
ios
עמידות לאינסולין בקרב חולי פרקינסון ללא סוכרת
כמעט שני-שלישים מהחולים בפרקינסון וללא סוכרת עשויים להדגים עמידות לאינסולין, זאת גם אם הם מציגים רמות תקינות של סוכר בדם, כך מצא מחקר חדש. הממצאים מציעים כי עמידות לאינסולין הינה בעיה...
dia1
האם אפשר "להדבק" במחלות לב, סרטן וסוכרת?
מאמר שפורסם לאחרונה מתאר תיאוריה חדשה ומסקרנת. המחברים שואלים האם החיידקים המאכלסים את גופנו יכולים להעביר מחלות כמו סוכרת ומחלות לב מאדם לאדם. חשיבות המיקרוביום נמצאת כיום בחזית השיח...
חלבונים מהצומח
צריכת חלבונים מהצומח באמצע החיים משפרת את הסיכויים להמשך חיים בריאים
מחקר חדש, שפורסם בכתב העת האמריקאי לתזונה קלינית, מראה כי צריכת חלבונים באמצע החיים עשויה לשפר את הסבירות להמשך חיים בריאים. במחקר נכללו כ-50 אלף אחיות, שבשנת 1984 היו מתחת לגיל 60....

עדכוני רישום

נושאים חמים

ההשפעה של מזונות חריפים על בריאות המעיים

ההשפעה של אריזות פלסטיק על הרכב המזון

טפסים לבתי מרקחת

אקסטזי - סם האהבה

לילה לבן: כשהשינה בורחת

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר