FDA – מעדכן טבלת ביומרקרים גנומים המבטאים שונות גנטית בתגובה לתרופה

 

ב- 1.08.08 פרסם ה-FDA  טבלה המפרטת ביומרקרים גנומים בעלי תפקיד, המבוסס מחקרית, בתגובה לתרופות מסוימות. הכנת הטבלה החלה כבר בשנת 2004 ומטרתה לזהות חולים אשר יכולים להפיק תועלת רבה יותר מהטיפול התרופתי או חולים אשר נמצאים בסיכון יתר לתופעות לוואי כתוצאה מהטיפול התרופתי.

 

נכון לעכשיו, כ- 10% מהתרופות המאושרות ע”י FDA מכילות פירוט פרמקוגנומי בעלון לרופא. המידע הפרמקוגנומי יכול לסייע בידי הרופאים לזהות חולים אשר לא יגיבו למינון מקובל של תרופה מסוימת או אשר יגיבו ביתר ויסבלו מתופעות לוואי.

 

ברשימת התרופות אשר להם יש ביומרקרים גנטים מופיעות התרופות: Voriconazole, Warfarin, Atorvastatin, Cetuximab, Fluoxetine, ועוד תרופות רבות.

 

להלן דוגמא המתייחסת לתרופה Voriconazole Vfend, תרופה אנטיפטרייתית ששימושה בארץ הולך ועולה. התרופה נמצאת בשימוש לא קטן בקרב חולי CF) Cystic Fibrosis) , בהקשר של טיפול ב- ABPA, Allergic BronchoPulmonary Aspergillusis.

 

Voriconazole היא תרופה אשר עוברת מטבוליזם אקסטנסיבי בכבד ע”י אנזים CYP2C19, וזאת עפ”י מחקרים in-vivo.

 

ישנם מספר וריאנטים של אנזים CYP2C19 באוכלוסיה (פולימורפיזם גנטי): כאלה הנקראים Fast Metabolizers ,FM, מפרקים ביתר את התרופה, וכאלה הנקראים Poor Metabolizers ,PM, מפרקים פחות את התרופה.

 

 לדוגמא: 15-20% מהאסיאתים ו- 3-5% מהלבנים צפויים להיות  PM, כלומר: מפרקים פחות את התרופה. זמן החשיפה לתרופה הוא רב יותר (AUC), ולכן הסיכוי שיסבלו מתופעות לוואי יהיה גבוה יותר במתן מינון מקובל.

 

מחקרים שנעשו בלבנים וביפנים הדגימו ש- PM באוכלוסיות אלה יחשפו לריכוז Voriconazole שהוא בממוצע פי 4 יותר מזה של אלה שהינם FM הומוזיגוטים. FM הומוזיגוטים נחשפים לתרופה פי 2 פחות מאלה שהם FM הטרוזיגוטים.

 

המשמעות היא: כדאי להתחיל בריכוז Voriconazole הנמוך ביותר האפשרי בחולה ולהעלותו בהדרגה (כל יומיים-שלושה). כדאי, כמובן, לנטר תופעות לוואי במהלך הטיפול. תופעות לוואי נפוצות של Voriconazole ה: פוטוסנסטיביות (6%), שינויים בראייה (30% !! ) – פוטופוביה, ראיה משובשת, בצקת פריפריאלית (3%), תופעות כבדיות (3%) – עליות AST, ALT, טרנסאמינזות, י ראש (3%).

כמו כן, יש לזכור כי ל- Voriconazole יש אינטראקציות בין תרופתיות רבות עם תרופות שונות המושפעות גם הן מהמטבוליזם הכבדי ומהשונות הגנטית. בין התרופות המושפעות מנוכחות של Voriconazole מופיעות התרופות: Erythromycin, Clarithromycin, Omeprazole, Budesonide, Warfarin. 
 

לידיעה ולטבלה >>

 

הידיעה הועברה ע”י מגר’ ורדית קלמרו, רוקחת קלינית, איגוד CF בישראל

 

 

 

 

מאמרים נוספים

מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע / ברזל
 באדיבות ויקירפואה        ברזל – Iron     שמות אחרים   Ferrum    מעבדה   כימיה בדם/המטולוגיה בדם     יחידות...

עדכוני רישום

נושאים חמים

חוץ מירידה במשקל, לאוזמפיק יש השפעות נוספות על המשתמשים

אקסטזי - סם האהבה

טפסים לבתי מרקחת

משרד הבריאות: חיפוש מלאי תרופות בבית מרקחת

טסטומקס TESTOMAX

חדש על המדף בפארמליין

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר