הישגים משמעותיים במחקר פותחים עידן חדש בטיפול הרפואי, לרבות היכולת לטפל בגורמים למחלה, בנוסף לתסמינים. כך מתאפשרת גם קבלת החלטות טיפוליות ממוקדות לצורכי החולה, ולא רק לפי פרוטוקול רפואי אחיד ל”חולה ממוצע”. רפואה מותאמת אישית משלבת חקר של מנגנוני הפעולה של מחלות עם יכולות חיזוי, מניעה וטיפול מותאמים לחולה. גישה זו תביא לשיפור הטיפול בחולים, להורדת עלויות לחברות המפתחות תרופות ולמערכת הבריאות. זוהי מהפכה שמשנה את הרפואה ומעבירה את המיקוד מהמחלה לחולה.
הבנת בסיס המחלות מרחיבה את היכולות לפתח תרופות וטיפולים. אך חרף ההשקעה במחקרים, נותרו עוד מחלות רבות ונפוצות ללא מענה מספק. מציאת מרפא עבורן דורשת הבנה מעמיקה של יחסי הגומלין בין גורמים גנטיים, סביבתיים, ביולוגיים והתנהגותיים, המשפיעים על התפרצותן.
נדבך מרכזי בבחירה בטיפול המיטבי לחולה, הוא היכרות מצבו בכל רובד ושיתוף החוקרים לפתרונות תרופתיים במידע באופן מאובטח וחסוי. העולם הדיגיטלי בתחום מוביל לשינויים, לפריצות דרך בגנטיקה, לפיתוח שיטות הדמיה טובות ולהתבססות על Big data. מאגרי נתונים קליניים וגנומיים לשימוש חוקרים יגדילו את היכולות לחקור סוגיות הקשורות למחלות שונות באוכלוסיות מגוונות. הבנת מנגנוני מחלות לצורכי אבחון ופיתוח תרופות תקטין עלויות ומשכי הזמן לפיתוח תרופות.
מאת ד”ר אורה דר