רשות החברות הממשלתיות מקדמת תוכנית לתאגוד של בתי החולים הממשלתיים כדי להפוך אותם לחברות ממשלתיות. זאת כדי להתמודד עם הבעיה העיקרית של בתי חולים אלה – קשיים ניהוליים וגירעונות ענק תקציביים, המשותפים לכולם: רמב"ם, תל השומר, אסף הרופא, וולפסון, נהריה, איכילוב, ברזילי, הלל יפה, זיו, בני ציון ופוריה. ב־2017 עמד הגירעון המצטבר של בתי החולים הממשלתיים על 1.86 מיליארד שקל. כמדי שנה מעביר משרד הבריאות מימון (סובסידיה) שאמור לכסות את רוב הגירעון. ב־2017 הגיע סכום זה לכ־1.62 מיליארד שקל.
הרציונל מאחורי התוכנית המתגבשת הוא לשנות את המודל הנוכחי הגורם לבעיות מנהליות, ארגוניות ותקציביות. חלק מהן מקורן בכך שמשרד הבריאות הוא בעל כובע כפול: גם הרגולוטור של בתי החולים וגם הבעלים שלהם. כלומר, המשרד אמור לפקח על בתי החולים שהוא עצמו מפעיל. מגבשי התוכנית מסבירים עוד כי בתי החולים סובלים מהיעדר יציבות פיננסית וכי תקצובם מבוצע ברובו הגדול על בסיס היסטורי.
משרד הבריאות ניסה להתמודד עם הבעיות בכמה דרכים, בהן הקמת קרנות מחקר (תאגידי בריאות) והקמת "חטיבת המרכזיים הרפואיים" כניסיון לפתור את בעיות ניגוד האינטרסים המובנה. אלא שכל אלה לא צלחו.
מאת אדריאן פילוט