סגן שר הבריאות יעקב ליצמן שיגר מכתב חריף לנציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, בו הוא דורש ממנו להפסיק את קידום התוכנית למתן עצמאות ניהולית למרכז הרפואי שיבאבתחום משאבי האנוש – יוזמה שנחשפה ב"כלכליסט" בתחילת השבוע. כמו כן הנחה את גורמי משרדו לעצור את התהליך עד להצגתו בפניו באופן מלא. בסביבת ליצמן מסבירים: "הוא ראה את הכתבה ורתח. הוא שקל לפטר את מנהל בית החולים פרופ' יצחק קרייס".
במכתבו להרשקוביץ כותב ליצמן: "אני רואה בחומרה את העובדה שהתקיימו מגעים ישירים ומתקדמים בין הנציבות לבין בית החולים ללא שיתוף המשרד. עניין זה דורש בירור שייעשה באופן ישיר מול בית החולים". מכתבו של ליצמן ממוען להרשקוביץ אבל תוכנו למעשה מכוון לקרייס, שמתוקף תפקידו כפוף אליו.
עוד כותב ליצמן להרשקוביץ: "הופתעתי לקרוא את הכתבה ב'כלכליסט' על תהליך שביצעה הנציבות ללא מעורבות הרגולטור האחראי על בית החולים – משרד הבריאות". הוא גם מציין שמבחינת משרד הבריאות, יש בתי חולים ממשלתיים מצטיינים רבים בהם יש לקדם פיילוט של הרחבת העצמאות הניהולית "ושיבא אינו בהכרח הבחירה הראשונה שלנו".
ליצמן מבהיר כי נושא העצמאות הניהולית חייב להיבחן על ידי גורמי המקצוע במשרד הבריאות ולא ייתכן לבצעו כ"מהלך חד צדדי של הנציבות". לדבריו, "פרטי המהלך לא הוצגו עדיין באופן מלא בפנינו, אלא נשלחו אלינו לאחר פרסום הכתבה. הנחיתי את גורמי המקצוע לעצור את התהליך עד להשלמת עבודת המטה והצגת התהליך באופן מלא ומסודר בפני מנכ"ל משרד הבריאות ובפני, בטרם יוצג בפני בית החולים (דבר אשר לצערי כבר קרה)".
סגן השר זועם על שהנציבות והנהלת בית חולים השאירו למשרדו "את הפרטים הקטנים", כפי שצוטט ב"כלכליסט" גורם בכיר בנציבות. "תפקיד משרד הבריאות אינו בפרטים הקטנים, אלא במהות, והחיפזון אינו במקומו", כותב ליצמן.
הרשקוביץ הודיע למנהל שיבא פרופ' קרייס על התוכנית להרחבת העצמאות הניהולית של בית החולים בביקור שערך שם לפני כשבועיים. עצמאות זו תתבטא במגוון תחומים, ובהם ביצוע שינויים מבניים; סמכות לאישורשדרוגי משרות; סמכות לפתיחת מחלקות ולביצוע מכרזים למנהלי מחלקות, וסמכויות נוספות שהיו עד כה באחריות הנציבות. מטרת המהלך היא להביא להפחתה ברגולציה וצמצום הבירוקרטיה הקיימת כיום בין הרגולטורים למרכזים הרפואיים שבבעלות הממשלה.
"המהלך הזה יקרה וייצא לפועל די במהירות", אמר בתחילת השבוע גורם בכיר בנציבות ל"כלכליסט". הגורם ציין כי הדבר אינו מצריך אישור של משרד האוצר או משרד הבריאות וכי משרד הבריאות נמצא בסוד העניינים.
"קודם להאציל סמכויות למשרד"
אלא שממכתבו של ליצמן שהגיע לידי "כלכליסט" ניתן להבין כי לא כך פני הדברים וכי ההתנגדות שלו ושל מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב למהלך היא מהותית. "כדי לחזק ולשפר את הניהול המערכתי הכולל, יש לבצע תחילת את האצלת הסמכויות מהנציבות למשרד הבריאות באמצעות חטיבת המרכזים הרפואיים וממנה לבתי החולים, בהתאם ליעדים שנקבעו להם על ידי המשרד", כותב ליצמן. הוא מעביר לנציבות ולשיבא מסר ברור: אם הנציבות רוצה להיפטר מהסמכויות — מהלך שעליו הוא מברך – הן צריכות לעבור תחילה למשרד הבריאות.
ליצמן גם מבהיר להרשקוביץ כי התנאי לתהליך הוא "האצלת הסמכות לניהול המשאב האנושי במשרד הבריאות עצמו לידי המשרד. אני סבור כי לא נכון להתחיל בפיילוט ביחידות הסמך". במילים פשוטות אומר ליצמן לנציב: לפני שאתם נותנים עצמאות לשיבא, שהיא יחידת סמך של משרד הבריאות, תנו עצמאות ניהולית למשרד עצמו. נזכיר כי לאנשי משרד הבריאות טענות רבות על התערבות הנציבות בתהליכים במערכת הבריאות.
"ניהול זה לא יחסים אישיים"
במכתבו להרשקוביץ מתייחס ליצמן גם למה שנאמר בכתבה ב"כלכליסט" על פרופ' זאב רוטשטיין, המנהל הקודם והשנוי במחלוקת של שיבא שכיום מנהל את בית החולים הדסה, ושעמו יש לו ברית מוצקה. "התאכזבתי לקרוא בכתבה את האמירות המכפישות על רוטשטיין", כותב ליצמן. זאת בתגובה לאמירה של בכיר בנציבות, שלפיה טיב היחסים עם הנהלה הנוכחית של שיבא הוא זה שמאפשר את קידום הפיילוט בו. ליצמן הוסיף כי "קביעת מדיניות צריכה להתבסס על עקרונות ניהוליים רוחביים לא על מערכות יחסים בין אישיות ואמירות כגון 'לא היינו הולכים על מהלך כזה עם רוטשטיין' אינן במקומן".
לסיכום, כותב ליצמן להרשקוביץ: "יש לוודא כי המשך התהליך יהיה מוסכם במלואו עם המשרד מראש בטרם הצגתו לציבור או לבתי החולים".
מהנציבות נמסר בתגובה: "פרופ' הרשקוביץ נפגש עם הרב ליצמן ולובנו אי הבנות מסוימות. סוכם שנמשיך בשיתוף הפעולה המצוין בינינו".
מאת אדריאן פילוט