מה הקשר בין חשיפה לשמש ומחלות מעיים כרוניות? חוקרים משערים כבר שנים רבות שקשר כזה אכן קיים, והוא נוגע לייצור של ויטמין D בגוף. מחקר חדש מצא שחשיפה לקרינה על-סגולה אכן משנה את הרכב החיידקים במעיים של בני אדם, כנראה לטובה, ולכן עשויה להיות לה השפעה חיובית על מחלות כרוניות כמו קרוהן וקוליטיס.
מחלות כרוניות רבות שתוקפות את הגוף האנושי מתאפיינות בתגובה דלקתית ממקור לא ידוע, שפוגעת ברקמות. בין הנפוצות שבהן נמצאות מחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס, וכן טרשת נפוצה, דלקות פרקים, מחלת העור פסוריאזיס (ספחת) ועוד. רבות מהמחלות האלה מושפעות מחשיפה לשמש, מרמות של ויטמין D בגוף ומשינויים בהרכב חיידקי המעי,כלומר במיקרוביום. לפיכך, חוקרים שיערו כי קיים קשר בין שלושת הגורמים: הויטמין, החיידקים והשמש. ואכן, במחקרים שנעשו על מכרסמים נמצא כי החשיפה לקרינה על-סגולה, חלק מקרינת השמש, מובילה לעלייה ברמת ויטמין D בדם וכן לשינויים בהרכב חיידקי המעי. עם זאת, עד כה לא נבדק אם קרינת השמש אכן משפיעה בפועל על הרכב חיידקי המעי בגוף האנושי.
על מנת לבחון אם הקשר הזה קיים גם אצל בני אדם גייס צוות חוקרים קנדי 21 משתתפות בריאות למחקר מצומצם, שבו בחנו את הרמות של ויטמין D בדמן ואת הרכב חיידקי המעי שלהן לפני חשיפה מבוקרת לקרינה על-סגולה ואחריה. המחקר התבצע בחודשי החורף בקנדה – מדינה צפונית מאוד שקרינת השמש בה נמוכה בחודשי החורף ולכן אין בה חשיפה חיצונית משמעותית לקרינה על-סגולה בעונה הקרה.
מאת אנה ריבקין