רשת עצבית מלאכותית יכולה לחשוף דפוסים של ביטוי גנים ולגלות קבוצות של גנים הקשורים למחלות. כך הוכיח מחקר חדש שפורסם ב- Nature Communicationsוהמדענים מקווים שאפשר יהיה ליישם את השיטה בסופו של דבר במסגרת רפואה מדויקת וטיפול פרטני.
החוקרים השתמשו בבינה מלאכותית על מנת לחקור האם ניתן לגלות רשתות ביולוגיות באמצעות למידה עמוקה, בהם גורמים המכונים "רשתות עצביות מלאכותיות" על ידי נתונים ניסיוניים.
המדענים השתמשו בבסיס נתונים גדול ובו מידע על דפוסי הביטוי של 20,000 גנים, במספר גדול של אנשים. המידע היה "לא ממוין", במובן זה שהחוקרים לא מסרו לרשת העצבית המלאכותית מידע על אילו דפוסי ביטוי גנטי נאספו מאנשים עם מחלות ואילו מאנשים בריאים. לאחר מכן הוכשר מודל ה-AI למצוא דפוסי ביטוי גנטיים.
"כשניתחנו את הרשת העצבית שלנו, התברר שהשכבה הסמויה הראשונה ייצגה במידה רבה אינטראקציות בין חלבונים שונים. לעומת זאת, עמוק יותר במודל, ברמה השלישית, מצאנו קבוצות מסוגי תאים שונים. סוג זה של קיבוץ ביולוגי רלוונטי מיוצר באופן אוטומטי, בהתחשב בכך שהרשת שלנו החלה מנתוני ביטוי גנים לא מסווגים, ציינו החוקרים.
לאחר מכן החוקרים בדקו האם ניתן להשתמש במודל שלהם כדי לקבוע אילו דפוסי ביטוי גנטי קשורים למחלות. הם אישרו כי המודל מוצא דפוסים רלוונטיים המתאימים למנגנונים ביולוגיים. מכיוון שהמודל בוסס על נתונים לא מסווגים, הרשת העצבית המלאכותית מצאה דפוסים חדשים לחלוטין.