בעקבות ההתפרצות של מגפת COVID-19 התגייסו מעבדות מחקר רבות לפתח כלים למאבק בנגיף הקורונה SARS-CoV-2. מאות מעבדות בישראל יוזמות פיתוחים בתחומים רבים ומגוונים: מפיתוח תרופות, טיפולים וחיסונים, דרך כלי אבחון משופרים ועד כלים מתמטיים לחיזוי התפשטותה של המגפה. המרוץ המחקרי נגד המגפה הוא מאמץ כלל עולמי, וחוקרים מישראל ניצבים בקו הראשון שלו, לעיתים לבדם ולעיתים במסגרת שיתופי פעולה בינלאומיים. הנה הצצה לכמה מהמחקרים הנמצאים בראש החץ של המלחמה בנגיף הקורונה.
דבק נגד נגיפים
אחת הגישות המעניינות למאבק בנגיפים היא שימוש בדרכי הפעולה שלהם – נגדם. כדי להיכנס לתאים שלנו, הנגיף נצמד לקולטן מסוים על פני התא, ובמקרה של נגיף הקורונה מדובר בקולטן בשם ACE2. חוקרים רבים מנסים לבודד או לפתח נוגדנים שייצמדו לאותו חלבון נגיפי הנקשר ל-ACE2, וכך ימנעו מהנגיף לחדור לתא.
נוגדנים נצמדים ביעילות רבה לחומרים זרים, כגון חלבונים של הנגיף, ובעזרת ה”רגל” שלהם, כלומר החלק שאינו נצמד למטרה, הם מסמנים לזרועות אחרות של מערכת החיסון לתקוף את המטרה המסומנת. אבל כדי לייצר נוגדנים יעילים צריך להכיר היטב את המטרה, והתחום הזה עדיין לוקה בחסר בכל הנוגע לחלבוני הנגיף SARS-CoV-2. במעבדה של ד”ר רון דיסקין מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע מנסים לשלב בין היעילות שבה הנגיף נצמד לקולטן של התא, לבין היתרונות של פעילות הנוגדנים, ולייצר מולקולה משולבת: קולטן ACE2 עם “רגל” של נוגדן.
מאת איתי נבו