תרופת החלומות של כל הזמנים – זה המוצר שסאנופי אוונטיס, חברת התרופות הרביעית בגודלה בעולם, חשבה שהצליחה לפתח. בעולם שסובל מהשמנת יתר, היתה אמורה תרופת ההרזיה החדשה של החברה, אקומפליה, ליהפך לרב מכר מטורף; כזה שיביא לחברה רווחים דימיוניים של מיליארדי דולרים בשנה.
בעידן של מיעוט בפריצות דרך חדשות בענף אקומפליה לא הבטיחה רק להפחית במשקל של מי שנוטל אותה, אלא גם לטפל בגורמי סיכון נוספים. בין השאר היא היתה אמורה לגרום למשתמשים לירידה בכולסטרול הרע וברמות השומן בדם, לאיזון ברמות הסוכר ולהורדת לחץ הדם בחולים עם סוכרת מסוג 2.
אלא שהחלום הגדול התנפץ לרסיסים: תוצאות של מחקרים ודיווחים על שימוש בתרופה החלו לזרום, והצביעו על כך שהתרופה מגדילה באופן משמעותי את הסיכוי לפתח תופעות לוואי פסיכיאטריות, כמו דיכאון, חרדה, אגרסיה, בעיות שינה ומחשבות אובדניות. מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לא אישר את התרופה לשימוש בארה"ב, אך היא שווקה בכ-50 מדינות אחרות, כולל בישראל, ומספר המטופלים בה הגיע ל-700 אלף איש.
ואז הגיעה המכה הקשה באמת. לפני ארבעה חודשים הודיעה הרשות הרגולטורית האירופאית (EMEA) כי החליטה גם היא לעצור את שיווק התרופה, לאחר שהמחקרים ודיווחים נוספים על התרופה הביאו אותה למסקנה שיתרונותיה אינם עולים על הסיכון שבה. התקוות והחלומות של סאנופי אוונטיס התנפצו לרסיסים.
"זו היתה מכה; אכזבה גדולה", מודה רוני בירנבוים, מנכ"ל סאנופי אוונטיס ישראל, בהתייחסות ראשונה לפרשה. ניכר כי הוא עדיין מאמין בתרופה, וכי טעם האכזבה לא פג.
"אני בעצמי לקחתי אקומפליה, וזה היה מדהים", הוא מספר. "ירדתי 5.5 ק"ג בתוך שלושה חודשים וחצי. מכר שלי ירד 25 ק"ג והפסיק לקבל אינסולין. המשתמשים הגיבו באכזבה אדירה להורדת התרופה מהמדפים, וממש סירבו לקבל את העובדה שהם צריכים להפסיק את השימוש בה. היו תגובות כמו: 'אני שולח מונית למחסנים שלכם, תכרו לי'. זו היתה תרופה מדהימה".
איך מתמודדים עם מפלה כזו?
"אפשר להגיד שאכזבות כאלה הן חלק מהחיים ומהסיכון של כל חברה פרמצבטית. ובכל זאת, אני חושב שההתנהלות של סאנופי אוונטיס היתה מרשימה. בתוך שעות בודדות הצלחנו להוריד את התרופה מהמדפים ולהודיע על כך למשרד הבריאות, לרופאים ולציבור הרחב. הסיפור הזה מוכיח כי לחברות תרופות בינלאומיות יש אחריות – הן אלה שמגלות ראשונות את תופעות הלוואי ומדווחות על כך".
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine