הצמחים שניתן לסייע בעזרתם בחולי סרטן פועלים לפי מנגנונים שונים:
-
צמחים נוגדי חמצון המגינים מפני הרדיקלים החופשיים שפוגעים בקרום התא, בחדירות הסלקטיבית שלו, ועלולים לפגוע ב-DNA. פגיעה ב-DNA עלולה לגרום למוטציה ולעורר תהליך סרטני.
-
צמחים המגבירים את פעילות מערכת החיסון מסייעים במהלך הטיפול הכימותרפי, כאשר מערכת החיסון נפגעת והמטופל נחשף למחלות זיהומיות.
-
צמחים הפועלים על תופעות לוואי של המחלה ושל הטיפולים שהחולה מקבל, כגון: נוגדי הקאה, נוגדי חרדה, אדפטוגנים המסייעים לעמוד במצבי לחץ, משככי כאבים, צמחים לטיפול בהפרעות שינה, צמחים מנקזים המגבירים פעילות של מערכות הפרשה וניקוי בגוף. הצטברות של פסולת בגוף עלולה להיות בין הגורמים למחלה או בין אלה המחריפים אותה.
במשך שנים רבות נעשו ניסיונות על ידי רופאים ומרפאים לטפל בחולים בעזרת פורמולות של צמחים. המפורסמות מכולן הן נוסחת Hoxsey ונוסחת ה-ESSIAC.
נוסחת Hoxsey |
זוהי פורמולה שהוצעה בשנת 1840 על ידי ג'ון הוקסי, ופותחה ונוסתה באמצע המאה ה-20 בידי נכדו הרי הוקסי. הפורמולה פורסמה בספר "You Dont Have To Die", ב-1956. היא מבוססת על נתונים שנלקחו מהרפואה המסורתית באמריקה וניתנה במשך שנים לחולי סרטן.
הרכב הפורמולה:
Trifolium pratense 40g – תלתן אדום – פרחים
Rhamnus catharica 40g – אשחר – קליפת הגזע
Arctium lappa 20g – לפה – שורש
Stillingia sylvatica 20g – סטילינגיה – שורש
Berberis vulgaris 20g – ברברית – קליפת הגזע
Glycyrrhiza glabra 40g – שוש קירח – שורש
Phytolacca americana 20g – פיטולקה – שורש
Cascara sagrada 15g – אשחר – קליפת גזע
Zanthoxylum americanum 15g- זנתוקסילום – קליפת גזע
Potassium iodide salt – מלח יודיד האשלגן
הפורמולה נמכרת היום כצמחים בתפזורת, תערובת של טינקטורות וכן בכדורים וקפסולות.
Trifolium pretense (תלתן אדום) – משתמשים בפרחים. הם מכילים איזופלבונים, מעכבים צימות של טסיות דם, משרים התאבדות תאים (apoptosis), מעכבים חלוקת תאים, מעכבים ייצור של לויקוטריאנים, ומעכבים ייצור של כלי דם חדשים במקום הגידול (angiogenesis).
Rhamnus catharica (אשחר) – השימוש הוא בקליפת הגזע כצמח משלשל המכיל אנתרקינונים. ל-emodin מייחסים תכונות של מעכב ייצור של כלי דם חדשים.
Arctium lappa(לפה)- מכיל ססקויטרפנים לקטונים נוגדי סרטן. הם פועלים על תאי הגזע במוח העצם ומשפיעים על ייצור תאי דם. הלפה נחשב לאחד הצמחים המנקזים היעילים ביותר, במיוחד כשהבעיה היא בעור.
Stillingia sylvatica (סטילינגיה) |
תיאור בוטני: שייך למשפחת החלבלוביים – Euphorbiaceae. משתמשים בשורש, שמכיל 3%-4% שמן נדיף, טאנינים, חומצות רזיניות, טרפנואידים – אסתרים די טרפניים.
פעילות: מגביר הפרשת רוק, מכייח, מגביר הפרשת זיעה, נוגד עוויתות, אסטרינג'נט. ברפואה המסורתית של דרום ארה"ב היה ידוע כצמח מנקה וממריץ זרימת דם. מומלץ לשימוש במקרים של ברונכיט, לרינגיטיס, סטרידו, לפגעי עור, במיוחד כאלה הכוללים פצעים מפרישים, לטחורים ועצירות.
רעילות: האסתרים הדי טרפניים אופייניים למשפחת החלבלוביים. במינון גבוה מהמומלץ הם עלולים לגרום בחילה, סחרחורת, יובש בפה ובגרון, גירוי של קרומים ריריים, שלשול, כאב וגירוד.
מינון: ניתן להשתמש בצמח כמירתח, 1-2 ג' שלוש פעמים ביום, או טינקטורה 1:5 ב-45% אלכוהול, 1-4 מ"ל שלוש פעמים ביום.
Berberis vulgaris (ברברית) – צמח מנקה המגביר הפרשת מיץ מרה. מכיל אלקלואידים, בעיקר ברברין שהוא אנטי-בקטריאלי ונוגד פטריות. מייחסים תכונות אנטי-סרטניות לשני אלקלואידים: berberrubine ו-lycobetain.
Glycyrrhiza glabra (שוש קירח) – החומצה הגליצריטינית מעכבת גידולים סרטניים, מעכבת שחרור היסטמין וממריצה את פעילות מערכת החיסון.
Phytolacca Americana (פיטולקה) – מנקז של דרכי הלימפה, מגביר פעילות מערכת החיסון.
Zanthoxylum americanum (זננתוקסילום) – ממריץ זרימת דם, נוגד דלקת, משכך כאב.
Potassium iodide salt (יודיד האשלגן) – מסייע להמיס פצעים פיברוטיים.
נוסחת Essiac |
הפורמולה הוצעה על ידי אחות מקנדה בשם Rene Caisse. היא טענה שקיבלה אותה ממרפאים אינדיאנים שהשתמשו בה, בין השאר, לטיפול בחולי סרטן. היא קראה לפורמולה Essiac שהוא היפוך אותיות שמה Caisse, כשקוראים אותו מימין לשמאל. היא טיפלה במשך עשרות שנים בעזרת הפורמולה בחולי סרטן, ודיווחה על שיפור במצבם, הארכת תוחלת חייהם והקלה בכאב.
סיפור חייה של רנה קייס והשימוש ב-Essiac מתפרסם בספר: Calling of an Angel"", שכתב Gary L.Glum, לוס אנג'לס.
הרכב הפורמולה:
Rumex acetosella – חומעה – נוף הצמח
Actium lappa – לפה – שורש
Ulmus fulva/rubra – אולמוס – קליפת הגזע
Rheum palmatum – ריבס – שורש
החומעה והריבס מכילים אנתרקינונים, ביניהם אמודין הנחשב לאנטי- סרטני. הם מנקים הודות לפעילותם על המעי הגס כמשלשלים. האולמוס מרכך. ארבעת הצמחים פועלים באופן סינרגיסטי כאנטי-סרטניים.
Catharanthus rosea וינקה |
משפחה: הרדופיים Apocyanaceae.
התרופות הידועות לטיפול בלויקמיה vincristine ו-vinblastine בודדו מהצמחCatharanthus rosea שמוצאו ממדגסקר. במשך השנים פיתחו מאלקלואידים אלה מרכיבים סינתטיים למחצה, ומרבים להשתמש בהם לטיפול בלויקמיה. נפרט להלן את תכונותיו של הצמח, מרכיביו ואופן השימוש בו.
תיאור בוטני: לסוגCatharanthus משתייכים 8 מינים. שבעה מתוכם אנדמיים לאי מדגסקר, והשמיני, C. pusillus, גדל בהודו ובסרי לנקה. עד לפני זמן לא רב נהגו לשייך את מיני ה-Catharanthus לסוג Vinca. שם הצמח הוחלף ל-Catharanthus, שמשמעותו ביוונית פרח טהור.
ה-Catharanthus הוא צמח רב-שנתי, ירוק-עד, שגובהו 30-60 ס"מ. פרח הבר ורוד בהיר, ובמרכזו עיגול ארגמן. הוא צנוע בדרישותיו, קל לגדל אותו והוא פורח במשך כל הקיץ ועד ירידת הטמפרטורה בחורף. מגדלים אותו היום בכל הארצות הסוב-טרופיות והממוזגות כצמח נוי. פיתחו ממנו זנים בעלי צבעים וגוונים שונים מלבן ועד ארגמן.
מדענים מערביים התחילו להתעניין בצמח כשלמדו שחליטה מהצמח השלם משמשת לטיפול בסוכרת.
מרכיבים: הצמח נחקר בשנות החמישים של המאה ה-20. מצאו בו למעלה מ-70 אלקלואידים, ביניהם Catharanthine, leurosine sulphate, lochnerine, tetrahydroalstonine, vindoline, vindolinine, vincristine, vinblastine ואחרים. הנגזרות החצי-סינתטיות של וינבלסטין הן vindesine ו-vinorelbine.
פעילות: מוריד רמת סוכר, עוצר דימומים, מוריד לחץ דם, מרגיע, אנטי-סרטני. Vincristine ו-vinblastine והנגזרות החצי-סינתטיות שלהםvindesine ו-vinorelbine מעכבים חלוקת תאים בשלב במטפאזה. הם נקשרים לדימר טובולין ומונעים ממנו להפוך לפולימר מיקרוטובולין, בכך הם מונעים את ייצור כישור החלוקה, וחלוקת התא נעצרת. בנוסף, הם מעכבים ייצור של DNA ו-RNA.
משתמשים במלחי סולפט של האלקלואידים, ונותנים אותם לחולה במתן תוך-ורידי. זמן מחצית החיים של Vincristine הוא 85 שעות. השימוש העיקרי שלו הוא לטיפול בלויקמיה, מחלת Hodgkins ולימפומות אחרות.
האלקלואידים של הצמח והמרכיבים הסינתטיים הם ציטוטוקסיים, והצמח נחשב לרעיל. האלקלואידים פועלים על כל התאים המתחלקים מהר, כולל תאי סרטן, אבל גם תאי אפיתל של רירית הקיבה והמעי ותאי דם המתחלקים במוח העצם.
תופעות לוואי: קשות. הן כוללות: איבוד השיער, בחילה, ספירה נמוכה של תאי דם, כאב ראש, כאבי בטן, נימול, עצירות ופצעים בפה.
הכותבת ד"ר מינה פארן- מרצה וחוקרת בתחום צמחי המרפא
מקורות
-
Goodman LS. Gilman A. Goodman A. eds. 1990. The Pharmacololgical Basis of Therapeutics, 8th Edition, Elmsford, NY, Pergamon Press.
-
Mutschler E. and Derendorf H. 1995. Drug Actions: Basic Principles and Therapeutic Aspect. Stuttgart, Germany, medpharm Scientific Publishers.
-
Dobelis Inge N. ed. Magic and Medicine of Plants. Pleasantville, NY, Readers Digest Books.
-
Heywood VH. Ed 1993. Flowering Plants of the World. New York. NY, Oxford University Press.