חוקרים מלונדון בחנו 4,012 נשים בגילאים 20-69 ולא מצאו כל ראיות המצביעות על כך שבדיקות סקר לנשים בגילאים 22-24 מפחיתות את היארעות מקרי סרטן צוואר הרחם. למרות זאת מצאו החוקרים כי בדיקות סקר לנשים בגילאים 30-37 קשורות עם הפחתת הסיכון לסרטן ב-42-60% במהלך 5 השנים העוקבות.
מחקר אחר שנערך באוניברסיטת אוטווה מצא כי בעוד שקולפוסקופיה לבדיקת צוואר הרחם מסוגלת לזהות רקמה אבנורמלית, היא אף יכולה להוביל לטיפול יתר וזאת משום שרקמה שכזו חוזרת פעמים רבות למצב נורמאלי ללא כל טיפול.
החוקרים בדקו 4,400 נשים בגילאים 20-59 שהציגו משטחי צוואר רחם גבוליים או אבנורמליים בצורה קלה. מסקנת המחקר הייתה כי קולפוסקופיה גורמת ליותר תופעות לוואי ולסיבוכים מאוחרים בהריון ביחס למעקב בלבד.
החוקרים מלונדון הוסיפו ואמרו כי מעט, אם בכלל מקרי סרטן מתרחשים כתוצאה מהעדר בדיקות סקר וזאת בעוד שטיפול עשוי להיות קשור עם לידה מוקדמת במהלך ההריונות הבאים.
אין ספק כי הסיכון לסרטן בקרב נשים מתחת לגיל 25 אשר מחוסנות כנגד HPV הינו נמוך מספיק על מנת לקבוע כי בדיקות סקר בגיל שכזה אינן מוצדקות.
החוקרים מאוטווה הוסיפו כי תופעות הלוואי שדווחו בעקבות קולפוסקופיה היו בעלות משך זמן ארוך וחומרה גבוהה ביחס לאלו שדווחו בעקבות מעקב בלבד.
מידע לאוכלוסיה:
• בדיקות סקר לנשים מתחת לגיל 25 אינן מפחיתות את הסיכון לפתח סרטן בצוואר הרחם.
• בדיקות סקר לסרטן צוואר הרחם מזהות רקמה אבנורמלית, אך עשויות להוביל לטיפול יתר.
• תופעות הלוואי של בדיקות הסקר כוללות סיבוכים כגון לידה מוקדמת.
הידיעה הועברה ע"י חנה מרכוס מערכת PharmaLine