לפי הרפואה הסינית, למחלות עלולים להיות גורמים חיצוניים וגורמים פנימיים. הגורמים החיצוניים הם: חילופי מזג האוויר, תנאי אקלים קיצוניים, קור, חום, לחות, יובש, גורמים פתוגניים החודרים לגוף דרך מערכת הנשימה והעור או דרך המזון, אירועים טראומטיים ועוד. הגורמים הפנימיים מיוחסים לרגשות, במיוחד לרגשות מוגזמים.
כדי שנוכל להתמודד עם מצבים קשים, עלינו לחיות לפי חוקי הטבע ולשמור על הרמוניה בתוכנו ועם הסביבה החיצונית שלנו. האיזון והתפקוד של האדם תלויים בזרימה בלתי פוסקת וללא הפרעות בין ה-yang וה-yin, האש והמים, הלב והכליות.
הלב הוא מקום משכנו של ה-shen, רוח האדם. הכליות הן משכן תמצית החיוניות של האדם, ה-zing, התאווה לחיים והרצון לחיות. האיזון של הפרט בכל רגע נעשה על ידי ה-shen, הקשור אל הכליות כאל עוגן. הכליות הן המים המאזנים את האש של הלב. משווים את הכליות לגזע של עץ המושרש באדמה. אם השורשים חשופים והגזע אינו יציב, כל רוח תוכל לעקור את העץ ממקומו. אם הגזע חזק ומחובר היטב לאדמה, העץ יהיה עמיד לרוחות חזקות ולפגעי מזג האוויר.
בסין העתיקה נהגו לקרוא למחלות נפש מחלות של shen. הדיכאון נגרם כתוצאה מהפרעה בזרימה התקינה שבין האש והמים, הלב והכליות. הוא עלול להופיע כתוצאה מטראומה קשה הבאה מבחוץ או מהתמוטטות פנימית של שיווי המשקל. בשני המקרים ההתפתחות של תהליך דיכאוני קשורה לחולשה של אנרגיית הכליות. אדם שכליותיו חזקות לא יתמוטט בשעת משבר נפשי או גופני. הדיכאון נתפש כמחלה פיזיולוגית והטיפול הוא פיזיולוגי.
החולשה של הכליות גורמת לכך שהן אינן מאזנות את האש של הלב. האש מתפרצת, שורפת את נוזלי הגוף, מגיעה אל בית החזה ואל הראש, והיא עלולה לפלוש אל המרידיאנים. התוצאה היא לחץ ומועקה בבית החזה, כובד וכאב ראש, עצבות, דכדוך, רוגז, תשישות ואיבוד שמחת החיים והטעם לחיים. פגיעה בטחול עלולה לגרום להופעת מחשבות כפייתיות והרהורים בלתי פוסקים. פגיעה בריאות עלולה להתבטא בעצבות עמוקה, ברגשי אשמה ובתחושה של כישלון ותסכול.
התהלך הדיכאוני יכול להמשיך להתפתח בשני כיוונים:
-
האש המתפרצת תפגע ב-shen, ברוח האדם. הדיכאון ילך ויתחזק. בהדרגה יתנתק האדם מהסביבה ויתכנס בתוך עצמו. הוא יחדל מלתפקד ועלולות להופיע אצלו מחשבות אובדניות.
-
חוסר האיזון בין האש והמים עלול להשפיע על איברים אחרים. מופיע דיכאון סמוי, שמתבטא בעיקר בבעיות פיזיולוגיות, כגון אלה שהרפואה מכנה מחלות פסיכו-סומטיות.
עקרונות הטיפול: |
לחזק את הכליות, כדי שיוכלו לעגן ולאזן את האש של הלב.
להגן על הריאות והמעי הגס, שעלולים להיפגע מהאש המתפרצת.
לכוון את האש כלפי מטה ופנימה, כדי שלא תפגע באיברים שונים.
לחזק את הריאות, כדי להשתחרר מתחושת העצב והתסכול.
מטרת הטיפול היא להחזיר את האיזון ואת ההרמוניה. הטיפול משולב וכולל דיקור, תזונה, תרגילים וצמחי מרפא. האיזון מוחזר על ידי ויסות של שבעת הרגשות, שהגזמה שלהם עלולה לגרום לחסימות, לעורר תהליך דיכאוני ולפגוע באיברים הפנימיים. שבעת הרגשות הם: כעס, שמחה, צער, פחד, חרדה, מרה שחורה וכפייתיות.
הכעס קשור לכבד והוא עלול לפגוע בו. הוא מתואר ב-Su Wen פרק 39, כתנועה מוגזמת של האנרגיה כלפי מעלה: "עליית הדם גורמת לפנים להאדים, גם העיניים נעשות אדומות. היא גורמת להקאות ולנטייה לשטפי דם בראש". כדי להרגיע את הכעס ולמנוע ממנו לפגוע בכבד, יש להוריד את האנרגיה כלפי מטה, להרגיע את הכבד, לקרר ולחזק את הכליות, כדי שירסנו את תנועת העלייה. משתמשים בצמחים מקררים, מנקזים ומחזקי כליות.
צמחים מומלצים: Gardenia jasminoides פירות
Taraxacum mongolicum שורש
Scutellaria baicalensis שורש
Rehmannia glutinosa שורש
Morus alba עלים
תמונה 1 |
השמחה מביאה להרמוניה של האנרגיה. כשהיא הופכת להשתוללות, היא עלולה לפגוע בלב. התענוגות נחשבים לשמחה מוגזמת ומוחצנת מדי. הם גורמים לפיזור של האנרגיה ופוגעים בלב. כדי לחזור לאיזון, יש להרגיע את הלב, להפחית את האש של הלב, להרגיע את ה-shen ולעצור את פיזור האנרגיה. משתמשים בצמחים המצננים את האש של הלב, כגון ה-Scutellaria, ובצמחים המרגיעים את הרוח, שהבולט ביניהם הוא ziziphus- שיזף תרבותי.
צמחים מומלצים: Ziziphus jujube זרעים
Albizzia julibrissin קליפת גזע
Scutellaria baicalensis שורש
Biota orientalis זרעים
הצער לוחץ על הלב ומכווץ את הריאות. הוא גורם לחסימה של בית החזה, האחראי על פיזור האנרגיה הצלולה. הפגיעה תהיה בזרימת הדם והאנרגיה. מטרת הטיפול היא לווסת את הנשימה, להזרים ולהניע את האנרגיה והדם, לפתוח את החסימה בבית החזה ולהפחית את הלחץ על הריאות. משתמשים בצמחים המחזקים ומנקים את הריאות, כגון שיזנדרה (Ophiopogon) וחרדל לבן (Sinapsis alba), ובצמחים המניעים ופותחים חסימות.
צמחים מומלצים: Curcuma longa שורש וקנה-שורש
Salvia miltiorrhiza שורש
Sinapsis alba זרעים
Schizandra chinense פירות
Ophiopogon japonicum פקעת
הפחד הוא רגש הקשור לכליות והוא עלול לפגוע בהן. הוא גורם לצ'ינג (תמצית החיוניות) לרדת ולהיסגר באזור האגן. האנרגיה החסומה גורמת להתנפחות של אזור האגן ולאי-שליטה בשתן. יש לשחרר את החסימה בכליות שנגרמה על ידי פחד, ולתת לאנרגיה לזרום כלפי מעלה, לנקז את הנוזלים שהצטברו ולחזק את הכליות.
צמחים מומלצים: Ligusticum wallichii שורש
Salvia miltiorrhiza שורש
Santalum album קליפת גזע
Dioscorea opposita שורש
Morinda officinalis שורש
חרדה, איבוד עשתונות. "במקרים של חרדה, אין תמיכה ללב. לרוח אין אפשרות לחזור". החרדה פוגעת בכיס המרה, האיבר האחראי על השיפוט, לפי הרפואה הסינית. הפגיעה בכיס המרה גורמת לאדם לאבד את כושר השיפוט. הוא אינו יכל למצוא את דרכו חזרה אל המציאות, ומגיע לאיבוד עשתונות. מתואר כאן מצב של ריחוף מוחלט. הלב כאילו תלוי על בלימה. יש להוריד את האנרגיה למטה, לטפל בחוסר היציבות הרגשית, להחזיר את הרוח אל הבסיס שלה, לווסת את האנרגיה במרידיאן כיס המרה, לפזר את המבוכה ולהחזיר את הערנות. נעזרים בצמחים הפועלים על אנרגיית החיים, כגון הג'ינסנג (ginseng) והאסטרגלוס ((Astragalus. הג'ינסנג פועל על הציר של ההיפותלאמוס-היפופיזה-אדרנל, ובכך הוא משפיע על מערכת רבות. Rhemannia הוא אחד הצמחים היעילים לחיזוק הכליות.
צמחים מומלצים: Mentha haplocalyx נוף הצמח
Astragalus membranaceus שורש
Panax ginseng שורש
Polygonum multiflorum שורש
Rehmannia glutinosa שורש
הכפייתיות קשורה לטחול. כשהוא נפגע, הוא גורם לאנרגיה לחזור על עצמה בתנועה צנטריפטלית. אין אפשרות לפתיחות והתפשטות. הבהירות של הרוח נפגעת, וכן הצלילות והחזון. האנרגיה שצריכה לזרום כל הזמן, נעצרת. יש כאן איבוד של אנרגיה, מפני שאנרגיה שאינה זורמת, מפסיקה להיות אנרגיה. האדם מאבד את הקרקע שלו. הוא אינו מוצא את מקומו. נעזרים בצמחים המחזקים את הטחול, כגון לונגן (Arillus longan), Angelica ו-Glycyrrhiza, ובצמחים המניעים ופותחים חסימות של הטחול, כגון ג'ינג'ר (Zingiber officinalis) ו- קינמון (Cinnamomum cassia).Poria cocos היא פטרייה דיורטית המנקזת עודף של נוזלים.
צמחים מומלצים: Poria cocos פטרייה
Zingiber officinalis קנה-שורש
Cinnamomum cassia קליפת הגזע
Glycyrrhiza uralensis שורש
Arillus longan פירות
Angelica sinensis שורש
נביא דוגמה לפורמולה שמרבים להשתמש בה במקרים של דיכאון: |
טבלה 1 |
אופן השימוש: מירתח, 3 ג' שלוש פעמים ביום.
פעילות: מחזק כליות, פותח חסימות של דם, מפזר את האנרגיה של הכבד, פותח חסימות במרידיאנים.
התוויות: כאב ראש, כאבים בחזה, תחושה של חנק בשעת שתייה, לשון בצבע אדום כהה ונקודות כהות בצידי הלשון, דיכאון או מצב רוח רע, הפרעות בשינה, מצבי רוח משתנים בקיצוניות.
הלשון האדומה עם נקודות כהות מסביב מעידה על חסימה כרונית בדם, ביחד עם חסימה של אנרגיית הכבד. הכאבים בחזה מצביעים על הפרעות בזרימת האנרגיה באזורים שמעל הסרעפת. החסימה מונעת את עליית האנרגיה הצלולה לראש, וזה המקור לכאבי הראש. החסימה בדם עלולה למנוע את הזנת הלב.
הצירוף של חסימות הדם והכבד, ביחד עם לב שאינו מוזן היטב והפרעות זרימת האנרגיה הצלולה לראש, עלול לגרום לדיכאון ולמצב רוח ירוד, חוסר מנוחה, נדודי שינה ומצבי רוח משתנים.
ניתוח הפורמולה. |
הצמחים העיקריים בפורמולה הם אלה הפותחים חסימות של דם: זרעי אפרסק, פרחים של קורטם הצבעים והשורש של Ligusticum. אלה הם צמחים המומלצים לשימוש בכל מקרה של נטייה לחסימות בכלי דם וזרימת דם לקויה.Achyranthes הוא צמח המגביר את זרימת הדם. Bupleurum משחרר את החסימות בכבד ומזרים את ה-yang כלפי מעלה. הוא צמח קר ומסייע להורדת החום. אנג'ליקה, רימניה ו-Paeonia מזינים את הדם ומחזקים את הכליות. Platycodon ו- Ophiopogon פותחים את החסימות בבית החזה. Citrus reticulata, קליפת קלמנטינה, מכילה ריכוז גבוה של שמנים נדיפים. היא נחשבת לצמח המניע את האנרגיה, ומרבים להשתמש בה בפורמולות סיניות כדי לפתוח חסימות. השוש הוא הצמח המחזק את הטחול ומווסת את פעילות הצמחים האחרים. הוא מסייע לאיזון ולהרמוניה.
ישנן פורמולות נוספות המומלצות לטיפול בדיכאון. המשותף לכולן, שאין בהן שימוש בצמחים הפועלים באופן ישיר על מערכת העצבים המרכזית. הטיפול בדיכאון נעשה על ידי החזרת האיזון ופתיחת החסימות המונעות זרימה תקינה של האנרגיה.
הכותבת ד"ר מינה פארן- מרצה וחוקרת בתחום צמחי המרפא
מקורות
-
Hsu HY and Peacher WG (editors), Shang Han Lun: The Great Classic of Chinese Medicine, 1981, Oriental Healing Arts Istitute, Long Beach, CA.
-
Yang Shouzhong (translator), The Heart and Essence of Dan-xis Methods of Treatment, 1993 Blue Poppy Press, Boulder, CO.
-
Huang Bingshan and Wang Yuxia, Thousand Formulas and Thousand Herbs of Traditional Chinese Medicine, vol 2, 1993 Heilongjiang Education Press, Harbin.
-
Bensky D. and Barolet R. Chinese Herbal Medicine, Formulas & Strategies, 1990 Eastland Press, Seattle, Washington.