ז.א, בת 71, אושפזה במחלקה פנימית עקב חום ופאנציטופניה (ירידה כמותית המערבת את כל השורות של תאי הדם השונים: כדוריות הדם האדומות, לויקוציטים וטסיות).
רקע |
יתר לחץ דם, כריתת כליה שמאלית עקב מחלת אבנים, אבני מרה. לפני כשנה, אובחן אצלה Chronic Lymphoid Leukemia (CLL) בדרגה IV, בעקבות ספירת דם לא תקינה, עם מעורבות של טחול ובלוטות לימפה בצוואר ובבית השחי.
מטופלת במכון ההמטולוגי.
קורסים טיפוליים ב-Chlorambucil, Cyclophosphamide, ו-Fludarabine – נכשלו. 10 ימים לפני קבלתה היא החלה קורס טיפולי ב-Alemtuzumab (Anti CD-52), ויומיים לפני אשפוזה קיבלה את המנה האחרונה.
בדיקה ואבחנה |
ביום קבלתה פנתה למרפאה ההמטולוגית. נמדד חום 37.5oc, והיא אושפזה עקב פאנציטופניה וחום ללא מקור ברור. בקבלתה: מצב כללי בינוני, לימפאדנופתיה (הגדלת בלוטות לימפה) בצוואר ובבית השחי.
טיפול |
החולה טופלה באופן אמפירי ב-Cefepime וב-Metronidazole. החום שלה ירד והסתמן שיפור ניכר במצבה. ביום ה-6 לאשפוזה הופיעו חום וסימנים קליניים של סינוסיטיס. בהדמיית CT אובחן תהליך הממלא את הסינוסים משמאל, עם החמרה בהדמיה חוזרת לאחר 4 ימים. בביופסיה מחלל הסינוסים נמצאה עדות למוקורמוקוזיס פולשנית. בתרביות דם הייתה צמיחה של Trichosporon Asahil, ולכן היא טופלה בטיפול אנטי-פטרייתי משולב ב-Amphotericin B וב-Voriconasole. תחת טיפול זה: התדרדרות במצבה, וצורך בהנשמה מלאכותית. בגלל העדר תגובה לטיפול האנטי-פטרייתי, החולה הועברה מן המחלקה הפנימית לחדר הניתוח, לביצוע הטרייה ניתוחית של מערות הפנים. בהמשך היא הועברה לטיפול נמרץ כללי ונגמלה נשימתית. היא טופלה ב-Imipenem, Vancomycin ו-Posaconazole.
החולה הוחזרה למחלקה הפנימית לאחר שהונשמה שוב, עם עליית חום עד 39.6oc והתדרדרות כללית.
במהלך כל האשפוז נמשכה הנויטרופניה, למרות הטיפול ב- (Granulocyte Colony Stimulating Factor (G-CSF.
החולה נפטרה מאי-ספיקה רב-מערכתית 18 יום מתחילת אשפוזה.
(Alemtuzumab (Campath
זהו נוגדן מונוקלונלי, המכוון נגד הגליקופרוטאין CD-52 הנמצא על ממברנות של תאים. CD-52 מבוטא על לימפוציטים מסוג B ו-T נורמליים ומליגניים, תאי Natural Killer, מונוציטים, מאקרופאגים ורקמות במערכת הרבייה בגבר. Alemtuzumab נקשר ל-CD-52, ומשערים שהוא גורם לפירוק התא.
תופעות לוואי במהלך מתן התרופה: חום, בחילה, הקאות, ירידת לחץ דם, פריחה וחולשה.
יש להתחיל את הטיפול בהזרקת מנה של 3mg, באינפוזיה של שעתיים, ולהעלותו בהדרגה ל-10mg ול-30mg. מינון האחזקה הוא 30mg, הניתנים 3 פעמים בשבוע לסירוגין, למשך עד 12 שבועות. אין לתת מינון גבוה מ- 90mg בשבוע. ניתן להוסיף לטיפול פרה-מדיקציה בנוגדי היסטאמין וב-Paracetamol, 30 דקות לפני האינפוזיה. במקרים של תגובה קשה סביב האינפוזיה, ניתן לטפל גם ב-Hydrocortisone 200mg. |
B-CLL – B-cell chronic lymphoid Leukemia / Lymphocytic Leukemia
הסוג הנפוץ ביותר של לויקמיה לימפואידית. מהווה כ-7% ממקרי (Non Hodgkin's Lymphoma (NHL. I מעורבות דם ומוח עצם בלבד |
הטיפול
למרבית החולים אין תסמינים, מהלך המחלה שלהם ממושך, ללא סיבוכים, ושיעור הישרדותם מעל 10 שנים – גבוה. לגבי חולים אלו מסתפקים, ברוב המקרים, במעקב בלבד. Alemtuzumab הוא נוגדן נוסף בו משתמשים. השתלת מוח עצם היא הטיפול היעיל ביותר, אך היא מלווה בשיעור תמותה גבוה. |
נויטרופניה
מוגדרת כאשר סך הנאטרופילים מתוך התאים הלבנים קטן מ 1500 תאים למיקרוליטר. החולה הנאוטרופני חשוף לזיהומים ע"י חיידקים ופטריות. סכנת הזיהום הינה ביחס ישיר לכמות הנאטרופילים בדם. הזיהומים הנפוצים ביותר בחולים נאוטרופנים הינם אלח דם (ספסיס), צלוליטיס ודלקת ריאות. אצל רבים מהחולים התגובה הדלקתית לזיהום חסרה. חום בחולה נטאוטרופני נחשב תמיד ממקור זיהומי. |
(Granulocyte Colony-Stimulating Factor (G-CSF
זהו אחד מפקטורי הגידול של מערכת הדם המיוצר באופן טבעי בלימפוציטים ומונוציטים. Filgrastim הוא G-CSF המיוצר מהחיידק Escherichia coli, ואילו Lenograstim מיוצר משורות תאים של אוגר הן ניתנות במתן תת עורי לטיפול בנויטרופניה תופעות הלוואי הבעייתיות ביותר הן כאב שרירים וכאב במקום ההזרקה. בנוסף, ידוע על תופעות גסטרו-אינטסטינליות, כאב ראש ותופעות נוספות |
הכותבים:
דר' קובי שחם – רופא במרכז הרפואי תל-אביב
מגר' הילה זוהר -קונטנטה