מקרים רבים של קרדיומיופתיה היפרטרופית (hypertrophic cardiomyopathy) מתגלים באופן אקראי – ובהשוואה למטופלים המאובחנים עקב הצגת תסמינים, מטופלים המאובחנים באופן אקראי מציגים מהלך שפיר יותר של המחלה. כך מדווחים חוקרים מיוון.
מחברי המחקר בחנו את הימצאותה של קרדיומיופתיה היפרטרופית ואת הפרוגנוזה של המחלה בקרב 380 מטופלים שהופנו למרפאתם להערכת המצב. 65% מהנבדקים היו גברים, הגיל הממוצע היה 50.
המחקר, שפורסם בכתב העת המקוון American Journal of Cardiology מצא כי 111 (29.2%) נבדקים אובחנו באופן מקרי.
במהלך מעקב חציוני של 58 חודשים, 23 נבדקים מתו. בסה”כ שיעור התמותה הכולל לא השתנה כתוצאה מהאופן בו אובחנו הנבדקים – אך בהשוואה לקבוצת הנבדקים שאובחנה באופן מקרי, נבדקים שאובחנו באמצעות בדיקות סקר שנערכו להם עקב היסטוריה משפחתית או הצגה של תסמינים, הציגו סיכון גבוה באופן מובהק לתמותה מסיבות קרדיווסקולאריות (סיכון יחסי 4.5) ולמוות פתאומי (סיכון יחסי 4.22).
למרות זאת, שיעורי השרידות ל-5 שנים ללא תמותה מסיבות קרדיווסקולאריות היו 96.4% בקרב נבדקים שאובחנו על רקע של היסטוריה משפחתית או הצגת תסמינים ו- 99% בקרב נבדקים שאובחנו אבחנה אקראית. שיעורי השרידות ל-5 שנים ללא תמותה פתאומית היו 95.8% ו- 98.9% בהתאמה.
מחברי המחקר סיכמו ואמרו כי אבחנה מוקדמת של קרדיומיופתיה היפרטרופית, עשויה להגן על אנשים א-סימפטומטיים אשר כלל אינם מודעים למחלתם מביצוע פעילויות (לדוגמא: עיסוק בספורט תחרותי) אשר עשויות להיות מזיקות או אפילו מסוכנות לחייהם.
1 מתוך כ- 500 אנשים מהאוכלוסייה הכללית מציג קרדיומיופתיה היפרטרופית לא מאובחנת. אין זה ברור מדוע אחוזים גבוהים מהאנשים הללו נותרים ללא תסמינים כל חייהם ומאובחנים באופן מקרי בלבד.
מקור הידיעה >>
Am J Cardiol 2010.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine