טיפול מוקדם בדום חסימה נשימתי בשינה [obstructive apnea (OSA)] באמצעות לחץ חמצן חיובי המשכי [nasal continuous positive airway pressure (nCPAP)] עשוי להאיץ את תהליך ההתאוששות משבץ איסכמי, כך פרסמו חוקרים מספרד בכתב העת המקוון European Respiratory Journal.
החוקרים ערכו מחקר אקראי שמטרתו להעריך את יעילות הטיפול המוקדם ב- nCPAP בנוגע לפרוגנוזה התפקודית, איכות החיים, שיעור הופעת אירועים קרדיווסקולאריים חדשים ותמותה, בקרב 235 חולים שעברו שבץ איסכמי ראשון.
יותר ממחצית מהחולים (140/235) הציגו apnea-hypopnea index (AHI) של 20 לפחות. החולים חולקו אקראית לקבלת טיפול ב- nCPAP או לקבוצת ביקורת. 20 מתוך 71 חולים (28.2%) שהופנו לקבלת nCPAP סירבו לטיפול עקב חוסר נוחות.
57 חולים קיבלו טיפול ב- nCPAP ו-69 חולים היוו את קבוצת הביקורת. יותר חולים בקבוצת ה- nCPAP (90.5%) הציגו שיפור בבדיקות הנוירולוגיות, המנטליות והגופניות שנערכו להם לאחר חודש טיפול, כמו גם באיכות החיים, וזאת בהשוואה לקבוצת הביקורת (56.3%).
לעומת זאת, לאחר חודש לא נמצאו כל הבדלים מובהקים בין הקבוצות, מחברי המחקר הסבירו כי יתכן והממצאים מצביעים על כך שבשלב זה, החולים בשתי הקבוצות כבר החלימו מהשלב החריף של השבץ.
שיעור התמותה עקב גורמים קרדיווסקולארים היה דומה בקרב שתי הקבוצות, אך הזמן הממוצע שחלף מעת היארעות השבץ ועד ההופעה של אירוע קרדיווסקולארי ראשון היה ארוך משמעותית בקרב הקבוצה שטופלה ב- nCPAP בהשוואה לקבוצת הביקורת (14.9 למול 7.9 חודשים).
לאחר 24 חודשים, לא נמצאו כל הבדלים בנוגע לשיעורי השרידות ללא אירועים קרדיווסקולאריים בין שתי הקבוצות (87.7% בקבוצת ה- nCPAP ו- 88.4% בקבוצת הביקורת).
הידיעה הועברה ע”י חנה מרכוס מערכת PharmaLine