תוצאותיו האחרונות של המחקר European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Heart study מחזקות את הטענה כי ישנו קשר בין צריכה מוגברת של פירות וירקות ובין ההפחתה בסיכון להיארעות מחלות לב איסכמיות .
המחקר שפורסם בכתב העת המקוון European Heart Journal מצא כי אנשים שאכלו לפחות 8 מנות של ירקות ופירות מדי יום הציגו סיכון נמוך ב- 22% לתמותה ממחלות לב, בהשוואה לאנשים שצרכו פחות מ-3 מנות מדי יום. מנה שקלה 80 גרם, משקל שווה ערך לבננה קטנה, תפוח בינוני או גזר קטן.
מחברי המחקר מסרו כי מחקרי תצפית קודמים הציעו כי צריכה מוגברת של פירות וירקות מפחיתה את הסיכון למחלות לב כליליות, אך כי הטרוגניות בין-מחקרית רבה הובילה לחוסר בהירות בניתוח הקשר.
ה- EPIC-Heart study כלל 313,074 גברים ונשים שלא חוו מעולם MI או שבץ מ-8 מדינות באירופה. לאורך מעקב ממוצע של 8.4 שנים אירעו 1636 מקרי מוות כתוצאה ממחלות לב איסכמיות. תוצאות המחקר הציעו כי כל תוספת של מנת פרי או ירק קשורה בירידה של 4% בסיכון לתמותה ממחלת לב וזאת לאחר תקנון לגורמי סיכון אפשריים.
מהו המנגנון?
מחברי המחקר ציינו כי ישנן מספר היפותזות הטוענות כי נוגדי חמצון המצויים בפירות וירקות מפחיתים את היווצרות טרשת העורקים הנגרמת בחלקה על ידי נזקים חמצונים, אך מסרו כי ההיפותזות הללו לא נתמכו על ידי מחקרים אקראיים גדולים. אף על פי כן, יש לציין כי צריכת תוספי מזון של נוגדי חמצון אינה דומה לצריכה של פירות וירקות וזאת משום שפירות וירקות מכילים מרכיבים אחרים שעשויים לסייע ולספק הגנה.
מאמר מערכת נלווה אף ציין כי היתרון העיקרי שבאכילת פירות וירקות מתמקד במניעת סרטן. ראיות מסוימות מעידות כי צריכה של פירות וירקות מגינה ככול הנראה מפני סוגים מסוימים של סרטן.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine