בקרב נשים משוודיה, נמצא קשר בין הימנעות או שתייה מועטה של קפה ובין סיכון גבוה יותר ללקות בשבץ.
קפה הינו פופולארי ביותר, אף על פי כן, הקשר בינו ובין הסיכון ללקות בשבץ אינו ברור. חוקרים מסוימים שיערו כי לתרכובות הפנולויות (phenolic compounds) בקפה ישנן תכונות נוגדות חמצון המשפרות את פעילות תאי האנדותל, בעוד אחרים הציעו כי הקפאין למעשה מזיק לבריאות.
כחלק מה- Swedish Mammography Cohort study (מחקר פרוספקטיבי מבוסס אוכלוסייה הבוחן את מצב הבריאות בקרב 34,670 נשים ללא מחלות קרדיווסקולאריות בתחילת המחקר) מילאו משתתפות המחקר שאלוני תזונה שכללו שאלות בנוגע לתדירות צריכת הקפה. הצריכה רובדה (<1, 1–2, 3–4 או 5 כוסות ליום (ומשום שקפה נטול קפאין אינו נפוץ בשוודיה, לא הייתה התייחסות לסוג הקפה.
במהלך מעקב ממוצע של 10.4 שנים אירעו 1680 מקרי שבץ. הללו כללו 1310 אוטמים מוחיים, 154 מקרי דימום תוך מוחי, 79 מקרי subarachnoid hemorrhages ו- 137 מקרי שבץ לא מוגדרים. לאחר תקנון לדיווח עצמי של גורמי סיכון קרדיווסקולאריים (עישון, צריכת אלכוהול או אספירין, BMI, פעילות גופנית, מצב סוציו-אקונומי, סוכרת ויתר לחץ דם), צריכה יומית של כוס קפה אחת ומעלה בהשוואה לצריכה יומית של פחות מכוס קפה אחת נמצאה כקשורה עם סיכון נמוך ב- 25% לשבץ, אוטם מוחי ו- subarachnoid hemorrhage אך לא עבור דימום תוך מוחי (סיכון יחסי מתוקנן לשבץ 0.76; 95% confidence interval, 0.66–0.88). לא נצפו כל יחסי מינון-תגובה המשכיים בין צריכת קפאין וסיכון לשבץ.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine