מחקר חדש זיהה תת אוכלוסיה של תאי מערכת החיסון אשר עשויה למלא תפקיד מפתח בפתוגנזה של מחלת הסוכרת. המחקר שפורסם בכתב העת המקוון Immunity מאיר באור חדש את הפתוגנזה של מחלת הסוכרת ועשוי להוביל לפיתוחם של טיפולים חדשים וסלקטיביים למחלה ולמחלות אוטואימוניות אחרות הפוגעות במערכת העיכול.
סוכרת מסוג 1 הינה מחלה כרונית אוטואימונית המתפתחת כאשר מערכת החיסון הורסת תאים מפיקי אינסולין בלבלב. עבודות שנערכו בעבר ונעזרו במודלים עכבריים הדגימו כי סוגים שונים של תאי מערכת החיסון חיוניים להתפתחותה של סוכרת מסוג 1, כולל שני סוגים שונים של תאי T: CD4+ ו- CD8+ כמו גם תאי B. התפקידים האינדיבידואלים והאינטראקציות של התאים הללו בפתוגנזה של מחלת הסוכרת אינם מובנים לחלוטין.
“ידוע כי הציטוקין interleukin (IL)-21 מיוצר על ידי תאי T מסוג CD4+ וממלא תפקיד קריטי במחלות אוטואימוניות. כמו כן ידוע כי IL-21 תורם לפרוליפרציה, להתמיינות ולשרידות של תאי חיסון ניידים,” כך הסבירו מחברי המחקר. “אף על פי כן, השאלה כיצד משפיע IL-21 על היווצרותן של מחלות אוטואימוניות עדיין לא נענתה.” מחברי המחקר גילו תת קבוצה של תאי T מסוג CD4+ המייצרת IL-21 ומבטאת חלבון הקרוי chemokine receptor 9 ,CCR9. בבני אדם בריאים, CCR9 מצוי בעיקר בתאי T הנודדים למעי וישנן השערות כי הוא ממלא תפקיד במספר מחלות דלקתיות של המערכת הגסטרואינטסטינאלית. החוקרים הראו כי תת הקבוצה של תאי ה – CD4+ אף מסתננת ללבלב ולאיברים מסייעים אחרים של מערכת העיכול ו”עוזרת” לתאי ה- CD8+ לגרום להיווצרות מחלת הסוכרת.
“זיהינו תת קבוצה של תאי T מסוג CD4+ העשויה לתרום להיווצרות מקומית של מחלות אוטואימוניות,” סיכמו החוקרים. “מחקרים אחרונים הדגימו כי IL-21 הינו גורם קריטי לתחזוקה של תאי T מסוג CD8+ במהלכם של זיהומים כרוניים ומחקרינו מראה כי IL-21 חשוב גם לשרידותם של תאי CD8+ המעורבים במחלת הסוכרת.”
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine