מחברי המאמר הנוכחי, המשתייכים ל- Nordic Cochrane Centre בדנמרק, מתארים את מאמציהם לגשת לדיווחים שעלו ממחקרים שבוצעו ולא פורסמו על ידי סוכנות התרופות האירופאית -European Medicines Agency ,EMA.
הכותבים ציינו כי דיווח סלקטיבי של מידע העולה ממחקרים קליניים עשוי להביא ל ‘תוצאות הרסניות’ (ונתנו את המקרה של rofecoxib כדוגמא). מחברי המאמר קראו לקבלת גישה מלאה לכל הדיווחים העולים מהמחקרים שנערכו, הן מחקרים שפורסמו והן מחקרים שלא פורסמו, ‘על מנת לאפשר ביצוע הערכה בלתי תלויה של היתרונות והסכנות הנלוות לטיפולים שונים על ידי הקהילה המדעית’. המחברים מתארים את מה שמכונה בפיהם ‘מאבק בן שלוש שנים’ לקבלת גישה לדיווחים העולים ממחקרים הקליניים והפרוטוקולים של 15 מחקרים אקראיים מסוג מקרה ביקורת מבוססי פלסבו שנערכו בתרופות נגד ההשמנה rimonabant ו- orlistat אשר נמסרו ל- EMA במסגרת הגשת הבקשה לשיווק התרופות באירופה.
ה-EMA הגיבה לבקשת המידע ומסרה כי לא ניתן לפרסם את המסמכים מחשש לפגיעה באינטרסים מסחריים. מחברי המאמר מסרו כי לאחר קבלת התשובה הם הגישו תלונה לנציב תלונות הציבור באירופה אשר ביקר את סירובה של ה- EMA אך ציינו כי ה-EMA הסכימה להרחיב את גישת הציבור למסמכים רק לאחר שהואשמה בניהול כושל.
המחברים מאשימים כי ה- EMA מעמידה את האינטרסים של חברות התרופות ‘לפני ההגנה על חייהם ורווחתם של החולים’. הם מסרו כי ‘יש משהו בסיסי פגום בסדרי העדיפויות הרפואיים שלנו, אם הצלחה מסחרית מסתמכת על הסתרת מידע החיוני לדיון רציונאלי של רופאים ומטופלים.’
המקרה הנוכחי היווה תקדים וה-EMA הודיעה לאחרונה כי תרחיב את הגישה למסמכים שכאלו.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine