מחקר אקראי כפול סמיות מסוג מקרה-ביקורת מבוסס פלסבו שפורסם בכתב העת Neurology ניסה לבדוק האם סטטינים יעילים לטיפול במחלת האלצהיימר.
הקשר שבין רמות הכולסטרול ומחלת האלצהיימר נחקר במשך קרוב לשני עשורים. בבסיס הקשר עומדות הסברות כי מחלות לב טרשתיות (atherosclerotic heart disease) מגבירות את הסיכון להיארעות מחלת האלצהיימר וכי אנשים שנפטרו עקב מחלות בעורקי הלב הכליליים הציגו שינויים מוחיים המצביעים על אלצהיימר.
כולסטרול הינו גורם תורם להצטברות amyloid, כאשר ראיות מוצקות מעידות כי דיאטה עשירה בכולסטרול מאיצה את תהליך יצירת האמילואיד (amyloidogenesis). הממצאים הללו הובילו את החוקרים לבדוק האם שימוש בתרופות להורדת רמות הכולסטרול יעיל כטיפול למחלת האלצהיימר ולדעיכה קוגניטיבית.
אכן, המידע האפידמיולוגי הקיים כיום מעיד כי טיפול בתרופות להורדת רמות הכולסטרול מפחית את הסיכון להתפתחות מחלת האלצהיימר. מחקרים ראשוניים הציעו כי סטטינים יעילים לטיפול במחלת האלצהיימר משום שהם מאטים את קצב הדעיכה הקוגניטיבית.
המחקר הנוכחי, כמו גם מחקרים עדכניים וגדולים, כפולי סמיות, מסוג מקרה-ביקורת, מבוססי פלסבו, שנערכו במספר מרכזים ובדקו טיפול ב- simvastatin ו- atorvastatin לא הצליחו להראות כי טיפול בסטטינים מביא לשיפור קליני ביכולת הקוגניטיבית.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine