מחקר מצא שחיידקים מייצרים מקטעי חומר תורשתי הארוזים באריזה דמויית-נגיף, המסייעים להם להפיץ תכונות כמו עמידות לאנטיביוטיקה ולהתמודד עם מצבי מצוקה.
העברת גֵנים אופקית היא תהליך שבו חומר תורשתי עובר בין פרטים מאותו מין או אף בין מינים שונים, אך לא באמצעות רבייה. לחיידקים יש כמה מנגנונים שמאפשרים להם לשתף גֵנים עם אחרים. באחד מהם, הם מייצרים חלקיקים דמויי נגיף המכילים מקטע מתוך ה-DNA של עצמם, ואלה עשויים להיכנס לתוך חיידקים אחרים ולהיטמע בהם. עד כה לא היה ברור איך החלקיקים הללו נוצרים ולאיזה צורך. כעת זיהו חוקרים מארצות הברית ומבריטניה את החלבונים המשתתפים בתהליך, והראו שהחלקיקים הללו שותפים בתהליכי תיקון של נזקים לחומר התורשתי ומסייעים לחיידקים במאבק ההישרדות.
העברת גֵנים אופקית היא תהליך נפוץ מאוד אצל חיידקים, שמסייע להם בין השאר לרכוש תכונות שמועילות להם כגון עמידות לאנטיביוטיקה. לכן חשוב לנו במיוחד להבין את המנגנונים שמאחוריו. ידועים כיום שלושה מנגנונים עיקריים להעברה של גֵנים מחיידק לחיידק. ראשית, כשחיידק מת, מקטעי DNA שלו עשויים להשתחרר ולהיטמע בחומר התורשתי של חיידק אחר. שנית, נגיפים שמדביקים חיידקים עשויים לשאת איתם גֵנים מחיידק אחד לאחר. ולבסוף, יכולה להתרחש העברה ישירה של חומר תורשתי בין חיידקים באמצעות מבנה דמוי צינורית המחבר ביניהם.
מאת: דר' גל חיימוביץ'