מחקר ישראלי מצא כי פגיעה בחיידקי מעיים עקב טיפול אנטיוביוטי מחלישה את יעילותו של טיפול CAR-T נגד סרטן ומפחיתה את סיכויי ההישרדות של החולים.
בשנים האחרונות מפתחים חוקרים שיטות לרתום את מערכת החיסון של חולים למאבק במחלות סרטן, תחום שקיבל את השם אימונותרפיה. אחת השיטות האימונותרפיות המבטיחות ביותר היא טיפולי CAR-T, שבהם אוספים מהחולה תאי מערכת החיסון מסוג T, ומחזירים אותם לגופו לאחר הנדסה גנטית המקנה להם יכולת משופרת לזהות את תאי הסרטן ולהשמידם. בשנים האחרונות מתברר שהמיקרוביום – החיידקים החיים בתוכנו, ובייחוד אלו שבמעיים – משפיע על פעילות מערכת החיסון. מחקר חדש, שפורסם בכתב העת Nature Medicine, מצא שיש קשר בין חיידקי מעיים מסוימים להצלחה או לכישלון של טיפול CAR-T בסרטן מסוג לימפומה של תאי B.
בשנת 2022 הראה מחקר כי אצל חולי לימפומה של תאי B שקיבלו חודש קודם תרופה אנטיביוטית, היעילות של טיפולי CAR-T הייתה נמוכה מאשר אצל חולים שלא קיבלו אנטיביוטיקה. משמעות הירידה ביעילות הטיפול היא צניחה בשיעורי הישרדות של החולים מ-50 עד 60 אחוזים ל-10 עד 20 אחוזים בלבד. אולם במחקר זה החוקרים לא בדקו אילו חיידקים הושפעו מהאנטיביוטיקה ומה הייתה השפעתם על הטיפול האימונותרפי.
מאת: דר' גל חיימוביץ'