מחקר חדש מגלה שהרכבת מכשיר שמיעה עשויה לפעמים לעכב את הידרדרות כישורי החשיבה והזיכרון כשמזדקנים, ואולי אפילו להפחית תסמיני דמנציה.
מה מפחיד יותר, לאבד את השמיעה או לפתח דמנציה? ואולי שניהם יחד? מחקרים מראים שירידה באיכות השמיעה, שנובעת מתהליכי הזדקנות טבעיים, עלולה לפגוע בתפקוד השכלי (קוגניטיבי) שלנו, שכולל בין השאר כישורי למידה וחשיבה, זיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך, התמצאות בזמן ובמרחב, תפיסה חזותית, קשב, עיבוד מידע ויכולת שיפוט. החדשות הטובות הן שבמקרים מסוימים מכשיר שמיעה עשוי לפתור את שתי הבעיות גם יחד, לפחות במידה מסוימת.
ככל שאנחנו מזדקנים, רבים מאיתנו חווים ירידה בשמיעה ובמקרים חמורים אפילו התחרשות מלאה. לא פעם מגלים שלאנשים עם אובדן שמיעה הקשור לגיל יש היסטוריה משפחתית של ירידה בשמיעה, כך שנראה שיש לזה בסיס גנטי. אובדן השמיעה עלול לנבוע גם מחשיפה לרעש ומתהליכים ניווניים של עצב השמיעה או אובדן תאי שערה באיבר השמיעה באוזן הפנימית, שאחראים על תרגום גלי הקול לאותות עצביים. כמו כן, בגיל מבוגר עולה השכיחות של בעיות בריאות כמו סוכרת או מחלות לב וכלי דם, שעלולות גם הן לפגוע בשמיעה, וכך גם השימוש בתרופות מסוימות. התופעה נפוצה יותר וחמורה יותר אצל גברים, וההידרדרות בשמיעה מתחילה אצלם בממוצע בגיל צעיר יותר לעומת נשים.
מאת: דר' אילת זאוברמן