כבר שנים שחסינות החיידקים לאנטיביוטיקה הולכת וגוברת, ובהיעדר פתרונות אחרים ב-2050 צפויים למות בעקבות כך כ-10 מיליון בני אדם • לחברות התרופות הגדולות אין אינטרס כלכלי, הסטארט-אפים לא מצליחים לחיות מעיסוק בבעיה הזאת בלבד, וגם התקציבים הממשלתיים לסוגיה בירידה • מתחת לפני השטח כבר מחלחלת ההבנה שכך ייראו החיים החדשים שלנו, ויש מי שעובדים על מסלול עוקף.
"אם לא תהיה אנטיביוטיקה, כל תחומי הרפואה יושגו לאחור", אומרת פרופ' מיכל פאול, מנהלת המכון למחלות זיהומיות בבית החולים רמב"ם. "יהיה הרבה יותר קשה לטפל בפציעות אם הן יזדהמו. דלקות עיניים או אוזניים יהפכו לאירוע מסוכן. אי אפשר יהיה לטפל בסרטן או לבצע השתלות תוך שימוש בתרופות מדכאות חיסון. ניתוחים יהפכו מסוכנים הרבה יותר".
התסריט שמציגה פרופ' פאול אולי נשמע עד לא מזמן מעט דמיוני, אבל כש־1.27 מיליון בני אדם ברחבי העולם מתים מעמידות חיידקים לאנטיביוטיקה כבר היום – מתברר שאנחנו לא מאוד רחוקים משם. אם נמשיך במסלול הזה, ב־2050 צפויים למות מכך כ־10 מיליון בכל שנה. "אחת הטרגדיות בתהליכים שקורים לאט היא שאנחנו לא מצליחים לראות את השינוי, כמו צפרדע בסיר", אומר ערן אדן, מנכ"ל וממייסדי חברת מימד (MeMed), המפתחת בדיקה שעוזרת להפחית את השימוש באנטיביוטיקה. "הטיטאניק הזאת ממשיכה לשוט בבטחה לעבר הקרחון".
מאת: גלי וינרב
באדיבות: גלובס