מדענים מכ־800 מעבדות ברחבי העולם ציינו בשבוע האחרון הישג מרשים עם פרסום הטיוטה הראשונה של האטלס הענק, והיעד הבא כבר סומן: להגיע למיפוי של מיליארד תאים ● המידע שנצבר יאפשר למדענים להבין איך מתפתחות מחלות, אבל לא כולם משוכנעים שהוא יוביל לשיטפון של תרופות חדשות בשנים הקרובות.
בסרט "יום במלכודת", או Inner Space בשמו המקורי, לוטננט טאק פנדלטון מתנדב להשתתף בניסוי סודי, שבמהלכו הוא עובר מזעור ומוזרק בטעות לגופו של עובר אורח מקרי ויוצא לטיול בגופו. בתקופה שחלפה מאז יצא הסרט לאקרנים, חלו התפתחויות דרמטיות ביכולת שלנו לטייל בתוך הגוף האנושי, לפחות וירטואלית. השבוע נעשתה עוד קפיצת דרך בכתיבת המפה של הטיול הזה. אחד הפרויקטים השאפתניים של עולם המדע, בניית אטלס של התאים האנושיים, דיווח כי הוא קרוב לטיוטה ראשונה.
בשבוע שעבר קיבלנו חשיפה ראשונית מהפרויקט, שאפשר רק לדמיין אותו כסיור עם מולקולות, לחיצת יד עם חלבונים וביקור בריבוזום. פרויקט אטלס התאים, שנולד ב־2016 במכון ברוד, המשותף לאוניברסיטת הרווארד ול־MIT, הוא למעשה המשך ישיר של חזון פענוח הגנום האנושי. שתי נשים מובילות אותו עד היום – פרופ' אביב רגב הישראלית (אז במכון ברוד והיום בחברת הביוטק ג'ננטק) ופרופ' שרה טייכמן מאוניברסיטת קיימברידג' – אבל שותפים בו יותר מ־3,000 מדענים ברחבי העולם.
מאת: גלי וינרב
באדיבות: גלובס