עד לאחרונה סברו המדענים כי המחלה הניוונית נובעת מהצטברות של חלבונים הפוגעים בתאי העצב במוח. מחקר חדש מצביע על גורם אפשרי אחר: "פרחים רעילים" בתאים.
מחלת אלצהיימר היא מחלת מוח ניוונית שמתבטאת בפגיעה מחמירה והולכת בכישורי החשיבה של החולים, ובכלל זה ביכולת הלמידה, בכישורי השפה, ובעיקר בזיכרון לטווח קצר. ברחבי העולם מושקעים תקציבי ענק בחקר המחלה, ובזכות עבודתם של חוקרים רבים הצטבר עליה מידע רב. עם זאת, ולמרות מאמצים רבים, אנחנו עדיין לא מבינים עד הסוף ממה המחלה נובעת. אף שידוע כבר זמן רב שתאי העצב במוחם של חולי מחלת אלצהיימר מתנוונים ומתים, ושבעקבות אובדנם נפגע תפקודם של החולים, בדרך כלל איננו יודעים מה גרם לניוון הזה מלכתחילה. בלי להבין את הגורמים, קשה יותר לטפל במחלה וגם לנסות למנוע אותה.
נכון להיום ידועים שני סמנים עיקריים המקושרים לאלצהיימר. הראשון הוא סבכים של חלבון בשם טאו (Tau) שקיימים בתוך תאי העצב. במוח אנושי בריא, חלבוני טאו תומכים במבנה התא ומקלים על הובלת חומרים בתוך תא העצב המוארך. לעומת זאת, במוחם של חולי אלצהיימר, חלבוני הטאו נקשרים זה לזה בצורות לא סדירות. במצב הזה הם לא תומכים במבנה התא ואף מקשים על פעולתו.
מאת: טל פישר