אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

רישום
לניוזלטר

[adning id="57105"]

עמוד הבית / מאמרים / האם יש יותר הריונות בגלל אוזמפיק ודומותיה?

האם יש יותר הריונות בגלל אוזמפיק ודומותיה?

נשים לקחו תרופה לירידה במשקל – וגילו שהן בהיריון. האם התרופה להשמנה יכולה לסדר את הביוץ וכך לעזור לאישה להיכנס להיריון?

קאטרה בנטלי (Bentley) מאלבמה ניסתה להיכנס להיריון במשך יותר משנתיים, ללא הצלחה. היא אובחנה עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות. התסמונת מאופיינת בהפרעה הורמונלית שבה רמות האסטרוגן לא מבוקרות, ובמרבית המקרים גם בהשמנה וביוץ לא סדיר. האבחנה הביאה איתה בשורה קשה מאוד לעיכול: ייתכן שהיא לא תוכל להיכנס להיריון. בגיל 25 החלה קאטרה ליטול תרופה לירידה במשקל ממשפחת אוזמפיק, שסייעה לה לרדת כ-18 ק"ג. יום אחד היא הופתעה לגלות שהיא בהיריון. הטיפול הסדיר את מחזורי הווסת שלה ושיפר את מצב רוחה. "זה כל מה שרציתי להיות: רעיה ואימא. הייתי בדיכאון במשך כל התקופה", אמרה בנטלי בריאיון ל-CNN.

בנטלי היא לא היחידה. לאחרונה נשים מדווחות על הריונות לא מתוכננים אחרי שימוש בתרופה סמגלוטייד (אוזמפיק) ודומותיה, שמיועדות לטיפול בסוכרת מסוג 2 ובהשמנה. חלק מהנשים דיווחו שהן נכנסו להיריון בתקופת השימוש בתרופה אף על פי שנטלו גלולות למניעת היריון, וחלקן אף אובחנו כעקרות לפני כן. זה נשמע מפתיע, אבל אולי זה לא לגמרי מופרך.

חלבון שלא רק משביע

משפחת התרופות מדמה את פעילות החלבון GLP-1 שקיים באופן טבעי בגוף. GLP-1 הוא הורמון שמעביר תחושת שובע למוח אחרי הארוחה ומעודד הכנסה של הסוכר מהדם לתאים. התרופה שמדמה את פעילותו משפיעה לזמן ארוך יותר מהחלבון הטבעי.

נשים שסובלות מהשמנת יתר, סובלות לעיתים גם ממחזור הורמונלי לא תקין שמשבש להן את הפוריות. התרופה שמטפלת בהשמנה מעודדת כנראה ביוץ תקין. מחקר שבוצע אצל חולדות ב-2015 תומך בהשערה הזאת: רמת הביטוי של הקולטן לחלבון GLP-1 בשחלות ובמוח משתנה לאורך המחזור החודשי, ותוספת של GLP-1 מעודדת הפרשה של LH – הורמון ההצהבה –  שאחראי על הביוץ ומשפיעה גם על רמות ההורמונים האחרים שמשתתפים במחזור ההורמונלי החודשי – אסטרוגן ופרוגסטרון. כשהחוקרים נתנו לחולדות תוספת של GLP-1 במינון נמוך, הטיפול עודד את הביוץ שלהן, אך המינון היה נמוך מכדי שישפיע על המשקל שלהן ועל כמות המזון שצרכו.

תגובות בין-תרופתיות ושחלות פוליציסטיות

חברת התרופות אלי לילי (Eli Lilly) האמריקאית, שמשווקת תרופה דומה לאוזמפיק, בדקה תגובות בין-תרופתיות שלה עם גלולות למניעת היריון. הם מצאו שכנראה התרופה פוגעת בספיגה של הגלולות וכך מפחיתה מאוד את יעילותן. התרופה מעכבת את הספיגה של חומרים רבים מהקיבה והמעי אל הדם, וכך מורידה כמעט בחצי את הכמות של ההורמונים מהגלולה שמגיעים אל הדם. בעקבות הממצא, הם הוסיפו בעלון לצרכן של התרופה המלצה לנשים שנוטלות גלולות למניעת היריון לעבור לאמצעי מניעה שאינו ניטל דרך הפה, למשל קונדומים או התקן תוך רחמי, או להוסיף  אמצעי מניעה כזה בנקודות זמן מסוימות במהלך השימוש בגלולות.

מחקר נוסף שפורסם לאחרונה תומך גם הוא בקשר בין השמנה, תרופות לירידה במשקל, ושיפור בעיות פוריות – הפעם בעיות הקשורות לתסמונת השחלות הפוליציסטיות. במחקר החדש החוקרים דיווחו על חיידק מעי שמדכא את ייצור החלבון GLP-1 בעכברות, וכך מפריע לפעילות התקינה של השחלות ומדמה את תסמונת השחלות הפוליציסטיות. כשהעכברות טופלו בתרופה שמיועדת בין השאר לירידה במשקל, שמדמה את פעילותו של GLP-1, הן חזרו לבייץ, ונראה שהשחלות חזרו למבנה ומראה תקינים.

ללא המלצת רופא לא כדאי להשתמש בתרופות שמיועדות לירידה במשקל לצורך שיפור הפוריות, אך אולי בעקבות הדיווחים יבוצע מחקר יותר מקיף בנושא. אם יימצא שהתרופות בטוחות לשימוש במינון נמוך שגם משפר את הפוריות, ייתכן שהתרופות ישווקו מחדש עם התוויה חדשה – הפעם לצורך עידוד הפוריות.

 

מאת: מעיין אילון-אשכנזי

לכתבה>>

 

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "טירזפטייד שחקן חדש בעולם ההשמנה"
  • 21:50 – 21:30
    "כאבי בטן  נפיחות וגזים? האם מדובר באנזימי עיכול?"
לפרטים נוספים והרשמה

חברות בפוקוס

Rafa Laboratories

0מאמרים
0וובינרים
199עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות

HALEON

0מאמרים
0וובינרים
2עדכוני
רישום
0משרות
פתוחות
נגישות

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות