אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

עמוד הביתמאמריםהכאב שביין האדום

הכאב שביין האדום

איך זה שאפילו כוס אחת של יין אדום גורמת לאנשים מסוימים להרגיש רע? עדיין לא ברור איזה חומר בדיוק אחראי לתופעה.

אחרי לילה הכולל שתייה מרובה של אלכוהול, רובנו נחוש רע ונתעורר בבוקר עם תחושת חמרמורת (הנגאובר), המלווה בדרך כלל גם בכאב ראש. אולם יש אנשים שיחוו כאב ראש דומה גם אם שתו רק כוסית קטנה של יין אדום.

בעבר סברו כי כאב הראש נובע מקיומם של סולפיטים ביין. סולפיטים הם תוצרי לוואי של תהליך תסיסת היין, ויש יקבים שמוסיפים אותם למשקה גם כדי לשמר אותו זמן ארוך יותר. אולם אפילו אז, כמות הסולפיט ביין נמוכה לעומת מזונות שאינם גורמים לכאבי ראש. מעבר לכך, מוסיפים סולפיטים גם ליין לבן, ורגישות להם מתאפיינת בדרך כלל בקשיי נשימה, לא בכאבי ראש.

החשד העיקרי כיום מופנה לעבר מולקולות הטאנינים הנמצאות ביין האדום. טאנינים הם חומרים הקיימים בפירות בוסר ובקליפות הענבים, ולכן אינם נמצאים ביין לבן, המופק בלי הקליפות. הם האחראים לתחושת העפיצות (התחושה שהלשון נדבקת לחך) שמאפיינת חלק מסוגי היין האדום. הטאנינים מעניקים ליין האדום את טעמו האופייני, ומשפיעים גם על הצבע והמרקם שלו.

אולם יש ממצאים שמראים כי הצטברות של טאנינים בדם מפעילה מסלולי העברת אותות שמובילים בתורם להפרשת המוליך העצבי סרוטונין ולכן להתכווצות של כלי דם. אנשים שונים מגיבים אחרת לרמות שונות של סרוטונין. אצל הרגישים ביותר, העלייה בריכוזי הסרוטונין אחרי שתיית יין אדום תעורר כאב ראש דמוי .

יין מעורר אלרגיה

גורם אפשרי נוסף לכאב הראש שמחולל היין האדום הוא מולקולות היסטמין שנוצרות בתהליך תסיסת היין, שכאמור במקרה של יין אדום כולל גם קליפות וחרצנים, ולכן יין אדום מכיל פי 200-20 יותר היסטמין מאשר היין הלבן. באופן טבעי, היסטמין מופרש בגוף מתאים של מערכת החיסון, במענה למפגש עם גורם מעורר מחלה כלשהו או אלרגן. ההיסטמין מוביל בין השאר להרפיית ולהרחבה של כלי דם.

היסטמין נמצא ברמות שונות במזונות רבים, ובדרך כלל נשמר בגוף שיווי משקל בין הצריכה שלו במזון לבין פירוקו על ידי האנזים דיאמין אוקסידאז (Diamine oxidase). אצל אנשים מסוימים פעילות האנזים נמוכה יותר ולכן יש מי שמשערים שהם רגישים יותר לצריכה של היסטמין במזון.

פעילות מועטת של הדיאמין אוקסידאז מובילה לתופעות דמויות שכוללות בין השאר הפרעות , כאבי ראש ופריחה. נוסף על ריכוזי ההיסטמין הגבוהים יחסית ביין אדום, אלכוהול מעכב את פעילות האנזים המפרק אותו ולכן ההיסטמין נוטה להצטבר יותר, מרחיב את כלי הדם וכך מעורר כאב ראש. החדשות הטובות הן שכיום עובדים על פיתוח יינות אדומים שריכוזי ההיסטמין בהם נמוכים. מכיוון שההיסטמין הוא תוצר לוואי של תהליך תסיסת היין, יקבים מנסים טכניקות שונות לשליטה בתהליך התסיסה, במטרה לייצר יינות המכילים ריכוז נמוך של היסטמין.

עם זאת, קיימים גם מחקרים שלא מצאו קשר בין רמת כאב הראש שחוו אנשים שרגישים ליין אדום לריכוז ההיסטמין ביין. גם טיפולים בנוגדי היסטמין לא מנעו את השפעת היין.

קרם ההגנה של הענבים

לאחרונה התפרסם מחקר חדש שמצביע על גורם חשוד חדש ומבטיח – נוגד החמצון קוורצטין. קוורצטין נוצר בקליפת העינב בתגובה לאור שמש, ומשמש מעין "קרם הגנה שהענבים מייצרים", כפי שתיאר את זה אנדרו ווטרהאוס (Waterhouse), ממחברי המחקר, בריאיון שנתן לניו יורק טיימס.

המחקר בחן תופעה ידועה שיוצרת אצל חלק מצרכני האלכוהול תגובה פיזיולוגית מהירה של סומק המלווה בכאבי ראש ובתסמינים נוספים. היא נפוצה במיוחד במזרח אסיה, למשל בסין וביפן, שם לכארבעים אחוז מהאוכלוסייה יש גרסה שונה של הגֵן המכיל את ההוראות לייצור החלבון שאחראי על אחד משלבי פירוק האלכוהול בגוף. כשהם שותים אלכוהול, מצטבר בגופם חומר הקרוי אצטאלדהיד, שגורם לתופעות הללו. תופעות הלוואי של ההצטברות הן מאוד לא נעימות, עד כדי כך שיש מי שמסתייעים בהן כדי להיגמל מהתמכרות לאלכוהול. יש תרופות לאלכוהוליסטים שפוגעות באופן משמעותי ביכולת של הגוף לפרק אצטאלדהיד. עקב כך הוא מצטבר בגופם כשהם שותים ועוזר לקשור את ההרגל עם חוויה גופנית שלילית.

הקוורצטין נמצא בריכוז גבוה במיוחד ביין אדום, הרבה מעבר לכמותו ביין לבן ובמשקאות חריפים אחרים. אחת הסיבות לכך היא שוב העובדה שיין אדום עובר תסיסה יחד עם הקליפה, המכילה כמות גבוהה של קוורצטין, ואילו בתהליך ההכנה של יין לבן נוהגים לסלק את הקליפות.

החוקרים חיפשו חומר ביין האדום שעלול בעצמו לגרום לשיבוש דומה בפעילות החלבון שמפרק את האצטאלדהיד. בניסוי קצר הם הראו שתוצרי הפירוק של הקוורצטין יכולים לפגוע משמעותית בפעילות החלבון שאחראי לפירוק אצטאלדהיד.

המחקר אומנם מציע השערה מעניינת ורלוונטית, אך הממצאים הושגו רק בתנאי מעבדה וכעת צריך לבחון אותם בניסויים בבעלי חיים ובבני אדם. אם זהו אכן הגורם לכאבי הראש שגורם היין האדום, קיימים גורמים בגידול הגפנים ליין שאפשר להתאים למי שנוטים לסבול מכאבי ראש. למשל, אפשר לבחור יינות אדומים מענבים שגדלו באזורים מוצלים, וכנראה מייצרים פחות קוורצטין. עד אז, אולי כדאי לוותר על המרלו ולמזוג כוס שרדונה טוב, ריזלינג, סוביניון בלאן או כל יין לבן מרענן אחר.

מאת: דר' דנה יפה

לכתבה>>

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

doctorרר
בנק ישראל: תמריצים לרופאים אינם יעילים. לא הביאו אנשי מקצוע לפריפריה
התמריצים עזרו רק במעט למשיכת רופאים למקצועות דרושים • כותבי הדוח מציעים במקום זאת להגדיל את הפקולטות לרפואה בפריפריה • הרופאים שכן נשארים בפריפריה, הם...
SPRAY18
חיסון תוך אפי לקורונה מפחית היארעות של סימפטומים חריפים
מחקר חדש שפורסם לאחרונה בחן את היעילות של מנת חיסון בודדת בספריי תוך אפי נגד נגיף הקורונה. חיסונים מוקוזאליים נהנים מתשומת לב רבה, בהינתן יכולתם לעורר...
sick child
זוהו גורמי סיכון להחמרה של מחלת כליות כרונית בילדים
החמרה של מחלת כליות כרונית בילדים קשורה לגורמי סיכון קליניים ספציפיים. אלו ממצאיו של מחקר חדש שפורסם בכתב העת של האיגוד האמריקאי לנפרולוגיה. החוקרים איתרו...
FAT
חשיפה ל-BPA משפיעה על המגוון החיידקי במעי ועל הסיכון להשמנה
כימיקל סינתטי הקרוי Bisphenol A, הנפוץ בתהליכי הייצור של מוצרי פלסטיק, כולל בקבוקי מים, משקפות ורזין אפוקסי, עשוי להשפיע על הרכב הגוף. החוקרים מספרד ערכו...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

  • מולקולה חדשה מסוגה – קו-אגוניסט ארוך פעולה של הקולטנים ל GLP-1 ו GIP
  • הצגת תוצאות מחקרי ה SURPASS
  • יעילות התרופה בירידה במדדי HbA1c ובמשקל
  • פרופיל בטיחות
  • גישות לטיפול במחלת ההשמנה
  • הצגת תוצאות מחקרי הSURMOUNT
  • יעילות התרופה בהורדה במשקל
  • פרופיל בטיחות
לפרטים נוספים והרשמה
  • 21:20 – 21:00
    "המרגיע הבינלאומי – תפקיד המגנזיום במערכת העצבים המרכזית"
  • 21:50 – 21:30
    "מיומנו של רוקח קליני, התערבויות רוקחיות הלכה למעשה. חלק שלישי"
לפרטים נוספים והרשמה
  • 20:50 – 20:30
    "כבדהו וחשדהו – גישה מאוזנת לטיפול מושכל באופיואידים"

 

  • 21:20 – 21:00
    "פטריית עור ופצעים בפה – הטיפול האידיאלי"

 

  • 21:50 – 21:30
    "טיפול תרופתי חדש בהפרעה בזקפה-חדשנות והזדמנות"
לפרטים נוספים והרשמה
  • 21:20 – 21:00
    "פריצת דרך בטיפול בהשמנה ותחלואה קרדיומטבולית"
  • 21:50 – 21:30
    "טיפול באימנוגלובולינים: תובנות והסתכלות לעתיד"
לפרטים נוספים והרשמה
  • 20:50 – 20:30
    "טיפול בורזניו (אבמציקליב) בסרטן שד"

 

  • 21:20 – 20:30
    "ניהול הטיפול בחולה הקוליטיס: מהאחות ועד הרוקח/ת"

 

  • 21:50 – 21:30
    "לבריקיזומב (אבגליס) – אפשרות טיפולית מבטיחה לאטופיק דרמטיטיס"
לפרטים נוספים והרשמה

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות