מאה שנים להולדתו של קרל ג'ראסי, הידוע כאחד האבות של הגלולה למניעת היריון, אבל הותיר חותם רחב בתחומים רבים – מכימיה אורגנית ועד ספרות, ומפילוסופיה עד חקלאות.
"כן, אני גאה שמכנים אותי 'אבי הגלולה'", אמר קרל ג'ראסי (Djerassi) בריאיון לעיתון הבריטי גרדיאן בשנת 2000. "אבל העיסוק במדענים עצמם הוא למעשה רק תחליף לעיסוק בהמצאות או בתגליות. אולי זה נכון שהמחזות של שייקספיר לא היו נכתבים אם שייקספיר לא היה קיים, אבל אני משוכנע שאם אנו לא היינו עושים את העבודה שלנו, מישהו אחר היה עושה זאת זמן קצר לאחר מכן".
העבודה שג'ראסי דיבר עליה היא פיתוח הפרוגסטין, תחליף סינתטי יציב להורמון הנשי פרוגסטרון, המעורב בוויסות תהליכי הביוץ וההיריון. פיתוח הפרוגסטין בשנת 1951 סלל את הדרך לפיתוח גלולות נגד היריון, שבשנות ה-60 שינו כליל את עולם הרפואה וגם את הסדר החברתי העולמי. הפיתוח זיכה את ג'ראסי במענק נדיב של דולר אחד מהחברה שהעסיקה אותו אז, סינטקס (Syntex), אבל אין צורך לדאוג לו. הפטנט שהחברה רשמה על עבודתו הזניק את ערך המניות שלה, וכאחד מבעלי המניות הצלחתו הפכה אותו לאדם עשיר מאוד – זו הייתה סגירת מעגל נאה לנער שהגיע לארצות הברית חסר כ ל בשנת 1939.
מאת: איתי נבו