המחקר בתחום בריאות המוח מתמקד בעיקר בגברים ונוטה לפסוח על נשים ועל מאפייניהן הייחודיים. מדוע אין זה מספיק לחקור רק גברים?
המוח הוא איבר מורכב השולט בפעולות הגוף, ביכולות הקוגניטיביות, ברגשות שלנו ובתפיסת המציאות בכלל. מחלות הפוגעות בתפקוד המוח יכולות להשפיע על חיינו ולשבש אותם במידה עצומה. לכן המחלות הללו מעסיקות אינספור מעבדות ומוסדות מחקר, וחוקרים סביב העולם מקדישים את חייהם המקצועיים להתחקות אחר הגורמים, הסיבות והסימנים המקדימים להן. מחקר ענף במיוחד מתקיים בשנים האחרונות בתחומי הפרעות הנפש, מחלות ניווניות של המוח ומחלות התפתחותיות של המוח.
בעוד המחלות משפיעות על נשים וגברים כאחד, רבים מהמחקרים, גם אלו המתיימרים להיות נייטרלים, נערכים כמעט אך ורק על מוחותיהם של זכרים. המציאות הזו סוקרה במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי The Lancet, ובו חוקרות מרחבי העולם בחנו את הגורמים הייחודיים המשפיעים על הבריאות של מוח האישה לאורך חייה, והיחס אל הגורמים האלה בעולם המחקר. הן בחרו למקד את הסקירה בשתי מחלות הפוגעות בנשים במידה ניכרת יותר מאשר בגברים, אלצהיימר ודיכאון קליני, ובחנו לעומק את מידת ההתייחסות שניתנת בחקר המוח להבדלים בין המינים. המסקנות, במילה אחת, מאכזבות.
מאת: טל פישר