לשקוע בחדשות או "לברוח" לסדרה קלילה? כדי לענות על כך, בואו נבדוק מה מתרחש במוח שלנו כשאנחנו צופים באחרים סובלים, או כשאנחנו צופים בתוכן מצחיק.
בימים אלה, כשרבים ורבות בחברה הישראלית מעורבים בצורות שונות במלחמת "חרבות ברזל", אחרים, שהושפעו ממנה בצורה עקיפה יותר, ניצבים גם הם בפני דילמה: האם כדאי לצפות בחדשות ולהיחשף לעדכונים, לעדויות ולסרטוני מלחמה, או שמא מוטב לצרוך דווקא תוכן קליל וקומי, שיספק לנו הפוגה קלה מהמציאות? מצד אחד, צפייה בתכנים מהמלחמה ובעדויות עשויה לעורר תחושת סולידריות, שיש לה חשיבות חברתית רבה. מצד שני, מפגש עם תכנים קשים גורר לא פעם תחושות קשות שעלולות לפגוע בתפקוד התקין, וייתכן שדווקא טוב לפנות לתכנים מצחיקים לשם הסחת הדעת. דרך אפשרית להכריע בסוגיה היא לברר מה קורה במוח שלנו: איך הוא מושפע מחשיפה לתכנים טעונים? ומה לגבי תכנים משעשעים?
לדעת שהכאב יחלוף
לאחר אירועי השבעה באוקטובר הופצו ברחבי הרשת סרטונים רבים שמתעדים סבל וכאב. כדי להבין איך צפייה באחרים סובלים משפיעה עלינו, חשוב קודם לעמוד על האופן שבו אנחנו תופסים כאב. שני מרכיבים משפיעים על תחושת הכאב ועל מידת אי הנעימות שלו. הראשון הוא הגירוי הפיזי והתחושה שלו; השני קשור להתמודדות המנטלית עם המצב: מהי מידת הסכנה שבגירוי המכאיב, כמה זמן הוא יימשך והאם הוא יחלוף.
מאת: רותם מיקה